Haber

Genç Parti Erdoğan’ın adaylığını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı

YSK, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'ya göre tartışmalı adaylığını kabul etti. Genç Parti, Erdoğan'ın adaylık başvurusunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı resmileşince bu konudaki tartışmalar da yeniden başladı. Genç Parti, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Memleket Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Anayasa’nın 101. ve 116. maddelerine dayanarak YSK'ye itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bu itirazları reddetti. Bunun üzerine Genç Parti, Erdoğan’ın adaylık başvurusunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Cem Uzan ve Hakan Uzan’ın da Avukatı olan Metin Altmışkara’nın Genç Parti adına yaptığı başvurusunda “Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığının kabul edilmesi hem aday olan Recep Tayyip Erdoğan için Anayasa suçudur, hem de Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığını kabul eden ve mahkeme statüsünde olan hakimlerin kabul kararı Anayasa ihlal suçudur.” ifadeleri yer aldı. Yapılan itiraza gerekçe olarak Anayasa’nın Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili 101., 116., maddeleri ve Anayasa’nın seçimlerle ilgili 79. ve 11. maddeleri gösterildi.

"TAM HUKUKSUZLUK HALİ"

Euronews’e haberine göreMetin Altmışkara, “Tam hukuksuzluk hali sebebi ile Anayasa Mahkemesine müracaat edilmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 309. maddesi gereği hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de YSK üyeleri ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.” dedi. TCK Madde 309’da “Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.” hükmü yer alıyor. Anayasa’nın 101. maddesi “Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” derken Anayasa’nın 116. maddesi ikinci dönemindeki bir Cumhurbaşkanı’nın erken seçim kararı meclis tarafından alındığında tekrar aday olabileceğinin mümkün olduğunu söylüyor. 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler kararı ise 10 Mart 2023 tarihinde, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alındı. Anayasa’nın 79. maddesi “Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz.” diyor. https://tele1.com.tr/salim-sen-ysknin-erdogan-kararina-isyan-etti-dorduncu-adayliginin-yolunu-actilar-816127/ Avukat Metin Altmışkara’nın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda ise aynı maddede geçen “Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur.” ifadeleri sebebi ile YSK’nın “anayasal bir kurul olduğu açıkça kabul edilmiştir.” ifadeleri yer alıyor. Erdoğan’ın adaylığı ile ilgili tartışmalarda Cumhur İttifakı tarafı ise konunun Anayasa’ya uygun olduğunu savunuyor.