Gelibolu’da Saros Körfezi için eylem! Doğalgaz limanına tepki çığ gibi büyüyor

Yayın tarihi: 19 Haziran 2021 Cumartesi 11:07 pm - Güncelleme: 19 Haziran 2021 Cumartesi 11:13 pm

Saros Körfezi’nde, Saros Gönüllülerinin üç yıldır süren mücadelesine  ve devam eden mahkeme sürecine rağmen FSRU limanı ve boru hattı inşaat çalışmalarının devam etmesi üzerine Gelibolu Kent Konseyi de bir basın toplantısı düzenleyerek Saros’ta yaşanan doğa katliamına karşı olduklarını duyurdular. 

Keşan Kent Konseyi’nin başlattığı bu mücadeleye 25 Mayıs tarihinde Trakya platformunun Edirne, Kırklareli, ve Lüleburgaz bileşenleri ve STK’lar da katılarak üç bölgede aynı anda Saros’a destek basın bildirisi açıklanmıştı. 

DOĞALGAZ LİMANINA TEPKİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR 

Saros’ta onlarca bilirkişinin hazırladığı rapora rağmen ÇED olumlu kararı verilen ve hakkında iptal davası devam eden Saros FSRU liman projesinin bölgeyi tahrip ederek hukuksuz bir şekilde devam etmesine Trakya’dan sonra Gelibolu ve Çanakkale’den de tepki geldi. Bugün Gelibolu’da yapılan basın açıklamasına CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın yanı sıra çok sayıda STK, Çanakkale Kent Konseyleri Birliği, siyasi partilerin ilçe yönetimleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Açılış konuşmasını Gelibolu Kent Konseyi Başkanı Nihat Demirsu’nun yaptığı basın toplantısında söz alan CHP Milletvekili Özgür Ceylan; “Saros’ta iki katliam birden yaşanıyor. Hem doğa katliamı hem de hukuk katliamı. Hiçbir amacı olmayan, topluma hiçbir faydası olmayan bu proje göz göre göre dünyada eşi olmayan Saros’u katlediyor” dedi. 

Saros Gönüllüleri adına basın bildirisini okuyan Tuğba Diner ise liman inşaatının yalnızca 7 km ötesinde bulunan ve 7-8 şiddetinde deprem üretme potansiyeli olan Ganos fayından bahsederek “Bilirkişi raporları, deprem gerçeği karşısında alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu işaret ediyor. Doğalgaz boşaltımı esnasında gerçekleşecek bir olası depremin meydana getireceği bir kıvılcım sonucunda yaşanabilecek bir patlama  55 atom bombası etkisi gösterecek ve bu durumda  çok geniş bir coğrafyada tek bir canlı bile kalmayacaktır” diyerek riskin boyutuna dikkat çekti.