“Geçiş sürecinde cumhurbaşkanı ne kadar yetki kullanacak?” Babacan’dan flaş açıklama

Yayın tarihi: 9 Mart 2022 Çarşamba 7:23 am - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 7:23 am

Demokrasi ve Katılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin kuruluşunun ikinci yıl dönümünde internet medyası ve gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.

Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini anlatan DEVA partisi lideri Ali Babacan hem iç gelişmeler hem de küresel konjonktür nedeniyle yaşanan sıkıntılara değindi.

Duvar gazetesinden Nergis Demirkaya’nın haberine göre; 2019 yılında hem yönetim sistemindeki değişiklik hem de yönetim kadroları değişikliği ile bu gelişmeleri gördükleri için DEVA’yı kurduklarını anlatan Babacan geçen 2 yılda yaptıkları çalışmaları anlattı.

Davutoğlu’ndan Erdoğan’a 6’lı masa yanıtı

Babacan’ın verdiği bilgilere göre DEVA Partisi kuruluşunun ardından hızla teşkilatlanarak dokuz ayda seçime girme yeterliliğini elde etti. Bu süreçte 81 il başkanı atandı. 973 ilçenin 705’inde ilçe başkanları görevlendirildi. Şu anda mahalle temsilcileri, sandık seçim bölgesi ile ilgili temsilci atamaları devam ediyor.

 

5 EYLEM PLANI AÇIKLANDI, 15 PLAN DAHA HAZIRLANIYOR

Seçim sonrasıyla ilgili detaylı hazırlıklar yaptıklarını anlatan Babacan, ekonomiden sosyal politikalara farklı alanlarda takvimi ve bütçesiyle 5 eylem planı hazırladıklarını söyledi.

Babacan, “Doğa çevre, sağlık, üniversiteler, yargı reformu eylem planları hazır, bunları da yakında açıklayacağız. Eylem planlarının sayısı 20’ye ulaşacak” diye konuştu.

GEÇİŞ SÜRECİ: CUMHURBAŞKANI NE KADAR YETKİ KULLANACAK, YETKİLERİNİN NE KADARINI MECLİS İLE PAYLAŞACAK?

Geçen 2 yılda “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasının da önem taşıdığını belirten Babacan, 6 liderin yaptığı ortak açıklamayı, “Bu kadar ötekileştirmenin olduğu, düşmanlıklar üzerinden siyasetin yapıldığı bir ortamda uzlaşarak bir çalışmanın tamamlanmış olması, güçlü bir siyasi irade ile kamuoyu ile paylaşılmış olması gerçekten ülkemiz adına sevindirici bir adım oldu” sözleriyle değerlendirdi.

Ortak mutabakat metninin açıklanmasının ilk adım olduğuna dikkat çeken Babacan, şimdi seçim sonrası geçiş sürecinin çalışılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

6 liderden ‘Geleceğin Türkiyesi’ için tarihi imza! İşte mutabakat metni

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışması seçimlerden sonrasına dair ortaya konulmuş bir hedef. Seçimlerin ardından bir Meclis süreci var. En az 6 ay sürecek bir çalışma. Hızlıca Meclis’e sunulması ve onay sürecine girmesini doğru buluyoruz. Ancak seçimlerden sonra kurulacak Meclis ve seçilecek olan Cumhurbaşkanının parlamenter sisteme geçene kadar ülkeyi nasıl yönetecekleri önemli bir konu. Biz buna Geçiş Sürecinin Yol Haritası diyoruz. Seçimden sonra bu sisteme geçene kadarki süreçte ‘Ülke nasıl yönetilecek? Başkanlık sistemi yetkileriyle donatılmış Cumhurbaşkanı bu yetkilerini nasıl kullanacak? Ne kadarını parlamento ile nasıl kullanacak? Yetkilerini kullanırken kendisini destekleyen parti ya da partilerin iradesini, farklı konularda tutumunu hangi metotlarla, nasıl dikkate alacak?’ gibi pek çok konunun da çalışılması gerekiyor. Bu konuda ortak çalışma için 6 lider mutabakata vardık. O çalışmanın başlarındayız. Diğer partilerle bu konuda bir görüşme trafiğine başlayacağız.”

‘İTTİFAKIN İLKE VE DEĞERLERİ İLE TEMEL MESELELERDE ÇALIŞMA YAPILMALI’

Olası bir ittifakın ilke ve değerleriyle ilgili de çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Babacan, “6 partinin ortak çalışması ittifak vizyonu ile devam edecekse, bu işin sonunda bir ittifak vizyonu hepimizde varsa, -ki doğal akışı bu yönde- o zaman kurulacak ittifakın ilke ve değerlerinin de çalışılması ve bunun da üzerinde uzlaşılması gerekiyor” dedi.

Babacan bu konuda da uzlaşma sağlanırsa seçime doğru giderken dış politika, sosyal politika gibi temel konularda da en azından ortak hedef ve ilkeleri ortaya koyan bazı temalarda çalışma yapılmasında da fayda gördüklerini söyledi.