‘Geçinemiyoruz’ protestoları sürüyor: Pek çok ilde halk sokağa çıktı, gözaltılar var

Yayın tarihi: 24 Kasım 2021 Çarşamba 7:27 pm - Güncelleme: 21 Ocak 2022 Cuma 12:04 pm

‘Geçinemiyoruz’ protestoları sürüyor. Pek çok ilde halk sokağa çıktı, polisten müdahale geldi, çok sayıda yurttaş gözaltına alındı. İstanbul’da bazı kaymakamlıkların yasak kararı aldığı belirtildi.

Türk Lirası 23 Kasım’da tarihindeki en kara gününü (23 Kasım) yaşadı. TL’de bir günlük değer kaybı yüzde 20’ye yaklaşmıştı. Dolar, Türk Lirası karşısında 13.50 seviyesini aşarken, Euro da Türk Lirası karşısında 15.20 seviyesine gelmişti. Bugün (24 Kasım) saat 19.23 itibariyle dolar 12.22 TL, euro ise 13.69 TL seviyesinde.

Döviz kurlarında hal böyleyken, vatandaşların hayat pahalılığına olan tepkileri de yükseliyor. Dün (23 Kasım) birçok ilde başlayan ve “Hükümet istifa” sloganlarının atıldığı protestolar bugün de devam etti. İstanbul, Adana, Bursa, Antalya, Mersin, Diyarbakır, Hatay, Edirne, Eskişehir, Denizli ve Samsun gibi halk sokaktaydı.

İSTANBUL’DA YASAK VE GÖZALTILAR

İstanbul’un Avcılar ve Bakırköy ilçelerinde polis, kaymakamlıklar tarafından 1 aylık eylem yasağı kararı alındığını bildirdi. Bakırköy’de 1 kişi gözaltına alındı. Kadıköy’de birçok noktayı abluka altına alan polis, yurttaşlara müdahale etti. Eylemde gözaltına alınanlar oldu. Beylikdüzü’ndeki eylemde de en az 10 kişi gözaltına alındı. İstanbul’un diğer noktalarında da çok sayıda gözaltının olduğu belirtildi.

ANKARA’DA 6 GÖZALTI

Başkent Ankara’da da “Geçinemiyoruz” diyenler sokaktaydı. Mamak’taki Mutlu Mahallesi’nde “Geçinemiyoruz” yazan pankartla sokağa çıkanlar “Hükümet istifa” sloganlarıyla yürüdü. Sokağa çıkanlara polis müdahale etti, 6 kişi gözaltına alındı.

AKP yönetimine ve ekonomik krize tepki gösteren Bilkent Üniversitesi öğrencileri de “Gençlik ayakta, AKP’ye direniyor” sloganlarıyla hükümetin istifasını talep etti. Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencileri de ekonomik kriz ve yolsuzluklar nedeniyle eylemlere başladı. ODTÜ’lü öğrenciler eylemi “Ülkemizi bir avuç vurguncuya, talancıya, hırsıza bırakmayacağız.” diyerek duyurdu.

İZMİR’DE SOKAĞA ÇIKTILAR

Yurttaşlar İzmir’de de hayat pahalılığını protesto etmek için sokağa çıktı. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde AKP hükümetine karşı sloganlar atıldı.

ÇANAKKALE’DE EN 13 GÖZALTI

Çanakkale’de Mümtaz Pirinççiler Meydanı’nda sokağa çıkanlara polis müdahale etti. İlk belirlemelere göre 13 gözaltı var. Gözaltıların meydan civarında bir süre daha devam etti. Gözaltına alınanlar arasında Halkevleri Çanakkale Şube Başkanı Deniz Uysal’ın da olduğu belirtildi.

Öte yandan protesto sırasında müdahaleye gelen polislere vatandaşların “Geçinemediğimizi söyleyemeyecek miyiz? Emekli maaşını asgari ücretin altında alıyoruz, hiç mi konuşamayacağız?” dediği görüldü.

 

MERSİN’DE POLİS MÜDAHALESİ

Mersin’de de yurttaşlar protesto için toplandı. Polis, protesto için toplanan vatandaşlara müdahale etti.

MERSİN’DEKİ POLİS MÜDAHALESİ

SAMSUN

Samsun’da Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri çağrısıyla yoksulluğa, yükselen döviz kurlarına, krize ve zamlara karşı eylem yapıldı. Eylemde “hükümet istifa” sloganları atıldı.

Türkiye ve BAE merkez bankaları arasında anlaşma imzalandı

Dolar numaratöre bağladı: 13.46, Euro 15.13

Çok sayıda ilde kur protestosu: Halk tencere ve tavayla sokağa çıktı