Geçer: Japon Yen’i TL’den değersiz ama üretim var, Türkiye saman ithal ediyor!

Yayın tarihi: 18 Kasım 2021 Perşembe 1:24 pm - Güncelleme: 18 Kasım 2021 Perşembe 1:38 pm

Ekonomist Selçuk Geçer, dolar/TL kurunu değerlendirdi. AKP’lilerin verdiği Japon Yen’i örneğine değinen Geçer, “Bir ülkenin para biriminin değersiz olması ayıp değildir eğer ki o ülke üretiyorsa” dedi.

Ekonomist Selçuk Geçer, TELE 1’de yayınlanan Alev Olgay’ın sunduğu programın konuğu oldu. Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin tahminlerini ifade eden Geçer, “Şahap Kavcıoğlu faiz artırıp görevden alınırsa dolar 15 lira olur” ifadelerini kullandı.

Geçer şöyle konuştu:

“JAPON YEN’İ BİZDEN DEĞERSİZ AMA İNSANLAR PARALARINI JAPONYA’YA GÖTÜRÜYOR”

“Faiz indirimi doların ateşini yükseltmeye devam edecek. Doları dengelemek durdurmak için önce faiz puanını 400 puan artıracaksınız. Piyasada insanların dolardan vazgeçebilmesi için 4-5 baz puanlık ekstra baz vereceksiniz. Stopajı da var bunun onun için de 100-200 baz puanlık faiz ayıracaksınız. Bu 1000 baz puan eder. Bunu yapmazlar. Şahap Kavcıoğlu faiz artırıp görevden alınırsa dolar 15 lira olur. Ne kadar çok faiz indirilirse o kadar çok piyasanın kırılganlıkları artıyor. Döviz artıyor.

Kamu bankaları 200 baz puanlık faiz indirimini sadece müteahhitler ve inşaat sektörü için yaptı. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Niye kredi talebinde bulunmuyorsunuz?’ diyor ya reel sektör için indirmediniz ki sadece üç beş tane müteahhit için indirdiniz.

Bir ülkenin para biriminin değersiz olması ayıp değildir eğer ki o ülke üretiyorsa. Çin, Japonya iseniz sorun olmaz. Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birisi Japonya ekonomisidir fakat Japon Yen’i 170’in üzerinde. Bizden çok daha değersiz Japon Yen’i. Japonya negatif faiz ortamında insanlar paralarını Japonya’ya götürüyor. Çünkü istikrarlı bir enflasyon ve ekonomi var. Türkiye Rusya’dan saman ithal ediyor. Petrol, enerji ithal ediyoruz. Her şeyimiz ithal.”

Piyasalar gözünü faiz kararına çevirdi! Dolar 11 liraya dayandı