“Gazilerin maaşlarının ‘sehven’ diye kesilmesi devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz”

Yayın tarihi: 18 Aralık 2019 Çarşamba 4:02 pm - Güncelleme: 18 Aralık 2019 Çarşamba 4:02 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “Terörle Mücadele Kanunu” ve “2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” uyarınca 2013-2016 arasında emeklilik için başvuru yapan gazilere ödenen maaşların dün itibariyle kesildiğini belirterek,  “Ülkenin bütünlüğü için savaşırken, bedeninin bir bölümünü bu ülke için feda etmiş insanların maaşlarını ‘sehven ödeme yapılmış’ diyerek kesmek devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz” dedi.

Meclis’te ‘mıncıklama’ gerilimi: AKP’li ve CHP’li vekiller birbirinin üzerine yürüdü

Erdoğdu, 2008 ve 2013 yıllarında yapılan düzenlemeler öncesinde vatan savunması için malul olmuş gazilerin aynı zamanda engelli statüsünde olduğu için kendilerine devlet kurumlarında istihdam hakkı verildiğini ve prim gün sayısında da bir kayıpla karşılaşmadıklarını kaydederek şöyle devam etti:

“Ülke savunması için canını ortaya koymuş insanların geride bıraktıkları eş ve çocukları ile bedenlerinin bir kısmını bırakmış insanların malul oldukları tarihten itibaren onların haklarına sahip çıkmak, sosyal ve çağdaş bir devlet olmanın gereklerinden biri. Gazilerimize malul oldukları andan itibaren onlara sahip çıkmak ve onların yaşamlarını idame ettirmek için emekli olmalarını sağlamak devletin görevi. Bunların bir kısmının kendilerine verilen yasal haklar çerçevesinde, engelli statüsünde çalışmaya başlamaları da hakları. Ancak devletin hem gazilerin ikinci işlerinde 7200 prim gün sayısını doldurmaları gerektiğini ileri sürerek onlardan neredeyse imkansızı beklemeleri hem de diğer taraftan ‘sehven’ diyerek hak ettikleri emeklilik haklarını ortadan kaldırması, devletin ciddiyetiyle asla bağdaşmaz.”

VERİLEN HAKKIN GERİ ALINMASI KABUL EDİLEMEZ

Devletin kendilerine verdiği hakka dayanarak ikinci bir işe girmiş gazilere, maluliyetlerinin yok sayılarak normal statüye alınmak istenmesinin bu insanlara yapılan büyük bir haksızlık olduğunu ifade eden Erdoğdu şunların söyledi:

“Sehven emekli edildiği söylenilen gazilerimizin emekli maaşları kesildiği gibi yeniden işlerine dönemeyecekleri için kendilerine verilen istihdam hakları da ellerinden alınmış olacak ve gazilerimizin yaşayacağı mağduriyetin artarak devam etmesine neden olacaktır. 17 Aralık 2019 tarihi itibariyle gazilere yapılan bildirim, her şeyden önce verilmiş bir hakkın geri alınması anlamına gelir. Bu insanların haklarının geri alınması kabul edilemez. O nedenle sehven diyerek emeklilik hakkı ellerinden alınan bu şerefli vatan evlatlarının, yararlandıkları uygulamaya devam edilmelidir.”

Erdoğdu, bundan sonraki aşamada ilgili kanunlarda yapılan düzenlemelerin ya önceki haline dönüştürülmesini ya da prim gün sayısında yeniden düzenleme yapılarak bu sayının düşürülmesini önerdi. Erdoğdu, “3 Mayıs 2016 tarihinde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu tarafından TBMM’ye sunulmak üzere hazırlanan kanun taslağında yer aldığı biçimde, gazilerimizin ikinci işlerinde emekliliğe esas olacak prim gün sayısı 3000 olarak uygulanmalıdır. Bu bizim gazilere olan vefa borcumuzdur” dedi.