Gaziantep Şehir Hastanesi’nin inşaatı hala sürüyor! Eksik personel ve hijyen sorunu iddiası

Yayın tarihi: 4 Kasım 2023 Cumartesi 9:23 am - Güncelleme: 4 Kasım 2023 Cumartesi 9:23 am

Yapımına 2013 yılında başlanan ve 2018’de hizmete girmesi planlanmasına karşın ancak hizmete geçen ay girebilen Gaziantep Şehir Hastanesi’nde inşaat çalışmaları hala sürüyor. Hastanede eksik personelle yapıldığı söylenen ameliyatlarda ise hijyen sorunu yaşandığı iddia ediliyor. Genel Sağlık-İş Başkanı Derya Uğur, “Şehir hastaneleri, vatandaşın ‘eşit, ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli’ sağlık hizmeti alabilmesinden çok uzak” dedi.

Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından 2013’te temeli atılan, 2018’de hizmete açılacağı söylenen Gaziantep Şehir Hastanesi, ancak 6 Ekim 2023’te hizmete açıldı. 1875 yataklı hastanenin beş yıl gecikmeli açılmasına karşın hastanedeki eksiklikler yurttaşların buradan sağılık hizmeti almasına engel oluyor. Hem inşaatın sürdüğü hem de personel eksiklikleri yaşandığı belirtilen hastanede tam kapasite hizmet verilemiyor.

Cumhuriyet’te yer alan haberde bir yandan hastanenin bazı bölümlerinde inşaat devam ederken diğer yandan yapılmaya çalışılan ameliyatlarda ise hijyen ve sterilizasyon kurallarının hiçe sayıldığı ve hasta sağlığının riske atıldığı iddia edildi.

Hastanede sağlık personellerinin dinlenme odalarının bulunmadığı kaydedilen haberde ayrıca, Genel Sağlık-İş Sendikası’nın 24 saatlik nöbetler sırasında hastanede çalışan güvenlik görevlilerinin sağlık çalışanlarının fotoğraflarını çekip, çantalarını aradığını ileri sürdüğü kaydedildi.

“ULUSAL POLİTİKA ŞART”

Genel Sağlık-İş Başkanı Derya Uğur, görüntüleme ve aramaların hangi amaçla yapıldığını yetkililere sorarak “Gaziantep Şehir Hastanesi de daha önce açılan şehir hastaneleri gibi sağlık hizmetlerinin kalitesinden çok sermayedarlar düşünülerek hizmete girmiştir. Şehir hastaneleri, vatandaşın ‘eşit, ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli’ sağlık hizmeti alabilmesinden çok uzak” dedi.

İktidarın sağlık hizmeti sunulan kurumları ticarethane olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Uğur, “Uluslararası literatürde 600 yatak kapasitesi üstü hastanelerin amacına uygun hizmet veremediği raporlanmıştır. Buna rağmen müşteri odaklı çalışma mantığıyla, işletmeye para kazandırma çabasıyla yapılan yüksek yatak kapasiteli hastaneler halkın ihtiyaçlarını karşılamaktan uzakta. İktidar, ulusal, kamucu, halkçı sağlık politikalarını hayata geçirmeli” ifadelerini kullandı.