Gazetecileri tutuklatacak kanun teklifine TGC’den tepki

Yayın tarihi: 28 Mart 2022 Pazartesi 6:07 pm - Güncelleme: 28 Mart 2022 Pazartesi 6:07 pm

AKP milletvekilleri tarafından hazırlanıp Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulan torba kanun teklifinde, gazeteciler için yeni hapis cezalarının öngörülüyor olmasına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC) tepki geldi. TGC’nin yaptığı açıklamada “Seçime gidilen bir süreçte gazetecilere, ekonomi habercilerine aba altından sopa gösterilmektedir. Yurttaşların habere erişimine bir engel daha getiriliyor” denildi.

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin hazırladığı ve 85 AKP’li milletvekilinin imzası bulunan torba kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 39 maddelik yasa teklifinde basın yoluyla haber yapan kişilere “şirket itibarını zarar” gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para ceza verilmesi isteniyor. Söz konusu torba kanun teklifine ilişkin TGC’den de bir açıklama yapıldı. Gazetecilere hapis cezası getiren teklifin yurttaşların habere erişim hakkını engelleyeceğine işaret edilen açıklamada “Anayasal bir hak olan basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemek için iktidar tarafından sistematik olarak girişimde bulunulmaktadır” denildi.

Açıklamanın tamamında ise şu ifadeler yer aldı:

“85 iktidar milletvekilinin ortak imzasıyla TBMM’ye torba kanun içinde bir teklif sunulmuştur. Teklife göre şirketlerin şöhretine zarar verecek haberlere üç yıl hapis cezası getirilmesi söz konusudur. Torba yasaya eklenen maddeye göre isimleri belirtilmese bile şirketlerin güvenirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak, güveni sarsacak haberlerin yapılması sansürlenmektedir. Yaşanan sosyal ve ekonomik sorunlarla ilgili haberlerin serbest dolaşımı bir kez daha engellenmek istenmektedir. Seçime gidilen bir süreçte gazetecilere, ekonomi habercilerine aba altından sopa gösterilmektedir. Bu madde kabul edilirse yurttaşların habere erişiminin önüne yeni bir engel konulacaktır. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbe olan bu teklifin çekilmesi için iktidar ve muhalefet partilerine çağrı yapıyoruz.”

AKP’den gazetecileri tutuklatacak kanun teklifi