Rahmi Turan ‘Gazeteci kaynağını açıklar mı?’ demişti… Gazeteciler Bildirgesi ‘Yanıltırsa kaynağını açıkla’ diyor

Yayın tarihi: 23 Kasım 2019 Cumartesi 1:45 pm - Güncelleme: 23 Kasım 2019 Cumartesi 1:58 pm

Sözcü yazarı Rahmi Turan, Saray’a giden CHP’li ismin Muharrem İnce olduğunu iddia ettikten sonra kaynağını açıklaması gerektiği üzerine tartışmalar devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “Gazeteci kaynağı tarafından yanıltılmış olması halinde kaynağını açıklayabilir” diyor.

Algı operasyonun parçası olmak ya da olmamak! Rahmi Turan’ın önündeki iki seçenek

Sözcü yazarı Rahmi Turan, “Saray’a giden CHP’linin” Muharrem İnce olduğunu söylemesi üzerine başlayan tartışmada, CNN Türk canlı yayınına bağlanarak, kaynağının 20 yıldır tanıdığı bir gazeteci olduğunu söyledi. Turan, söz konusu kaynağının Saray çevresine yakın ve oradan haber alabilen bir isim olduğunu belirtti.

Turan, söz konusu programda, “Bir gazeteci kaynağını açıklar mı? Çok ayıp bir şey olmaz mı? Yakışır mı yani?” diye sordu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi 1. Bölüm C Bendi ise, “Gazeteci kaynağı tarafından yanıltılmış olması halinde kaynağını açıklayabilir” diyor. Turan’ın bu maddeye dayanarak kaynağını açıklaması bekleniyor.

‘Muharrem İnce Saray’da Erdoğan’la görüştü’ diyen Rahmi Turan özür diledi: Her insan hata yapar, gerekeni yapacağım

“Benim bu işle bir ilgim yok. Ben aldığım bir haberi naklettim” diyen Turan, canlı yayında şunları söylemişti:

‘BİR GAZETECİ KAYNAĞINI AÇIKLAR MI?’

“Bana gelen haberlere göre devamlı ‘Kimdir bu’ diye sorulmuş. ‘Budur’ diye açıkladım. Artık o benim dışımda bir olay, araştırılsın bulunsun. Bir gazeteci kaynağını açıklar mı? Çok ayıp bir şey olmaz mı? Yakışır mı yani? ‘Muharrem İnce’dir diye iddia etmiyorum. Aldığım haberi naklettim. Bu arada Cumhurbaşkanı doğru söylüyordur elbette. Muharrem İnce de elbette doğru söylüyordur. Benim bu işle bir ilgim yok. Ben aldığım bir haberi naklettim.

İsim vermeyecektim ama sabah akşam televizyonlarda isim isim diye tutturmuşlar. Ben takip edemiyorum. Bu akşam Mustafa Çetin’e söyledim. Yarın’a kadar beklemedim, Mustafa Çetin’e söyledim. İleride gerekirse o kaynağın kendisi belki açıklar. Ben karışmam ona. Ama bana ‘Kaynağı söyleyin’ diye zorlarsanız, kusura bakmayın çok ayıp bir şey olur.

‘BENİM 20 YILDIR TANIDIĞIM BİR KİŞİDİR’

Daha evvel iki gazeteci arkadaşa bu haberlerin tekliflerini yapıldığı söylendi. O zaman o iki arkadaş açıklasın. Onlar açıkladıktan sonra ben doğru mudur değil midir diye konuşurum. Bahsedilen arkadaşlar kimseye söz vermedikleri için rahatlıkla açıklayabilirler. Onların açıklamasını bekliyorum.

Benim 20 yıldır tanıdığım bir kişidir. Güvenmek durumunda hissettim kendimi. Güvenilir olmayabilir. Güvenilir olduktan sonra da onunla ayrıca hesaplaşmamız gerekebilir. Bana söylenen ismi açıkladım.”

Ortalığı karıştıran Rahmi Turan bugünkü köşesinde bakın ne yazdı