Gazeteci Uludağ: AYM törenine davet edildim İletişim Başkanlığı listeden çıkardı

Yayın tarihi: 17 Ekim 2022 Pazartesi 11:49 am - Güncelleme: 17 Ekim 2022 Pazartesi 11:49 am

Gazeteci Alican Uludağ, yeni AYM üyesi Muhterem İnce’nin yemin töreni için AYM’ye davet edildiğini, ancak İletişim Başkanlığı tarafından son anda davetli listesinden çıkarıldığını açıkladı. Uludağ, “Sansür yasası yürürlüğe girmeden sansür ve yasak başladı.” ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda gizli yapılan oylamada Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine, eski İçişleri Bakan Yardımcısı, Sayıştay üyesi Muhterem İnce seçildi. İnce’nin bugün düzenlenecek yemin törenine davetli olan Gazeteci Alican Uludağ’ın adı davetli listesinden silindi.

İletişim Başkanlığı’nın kendisini davetli listesinden çıkarmasına tepki gösteren Uludağ, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“AYM’de bugün saat 14:00’da yeni üye Muhterem İnce’nin yemin töreni yapılacaktı. AYM önce törene davet etti. Ancak son dakika İletişim Başkanlığı tarafından adıma ambargo konuldu. Bu nedenle davetli listesinden çıkarıldım. Sansür yasası yürürlüğe girmeden sansür ve yasak başladı.

AÇIKÇA BİR VESAYET

Fahrettin Altun’un başında bulunduğu İletişim Başkanlığı, artık anayasal yargı kurumları üzerinde açıkça bir vesayet oluşturmuş durumda. Temel hak ve özgürlükleri koruma görevi verilen AYM’nin bu vesayete direnmemesi ise basın özgürlüğü açısından endişe verici.

Daha geçen ay sonunda İletişim Başkanlığı, basın kartımı iptal etti. Nedeni sansür yasasına karşı sesimizi çıkarmamızdı. Bugün AYM’de ambargo koydular. Çünkü Amasra katliamında Fahrettin Altun’a ihmalleri sorduk. Eleştirel haberciliğe savaş açmış durumdalar.”

Raif Bedevi Cesur Gazetecilik Ödülü, Alican Uludağ’a verildi