Gezi direnişinde Gazeteci Gökhan Biçici’ye şiddet uygulayan polisler 9 yıl sonra yargılanacak

Yayın tarihi: 30 Mayıs 2022 Pazartesi 2:18 pm - Güncelleme: 30 Mayıs 2022 Pazartesi 2:20 pm

Gezi direnişi sırasında Gazeteci Gökhan Biçici’ye şiddet uygulayan polisler, 9 yılın sonunda hakim karşısına çıkacak.

Gezi direnişi sırasında Gazeteci Gökhan Biçici’ye şiddet uygulayan polislerin, aradan geçen 9 yılın ardından yargılanmasına karar verildi. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” kararının ardından dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’ye şiddet uygulayan polislerin yargılanmasına karar verdi. Gazeteci Gökhan Biçici, Gezi Direnişi sırasında eylemleri takip ederken polisin şiddetine maruz kalmış; ancak sanık 5 polis ve ilgili ilgili kolluk kuvveleri hakkında daha önce “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırların aşılması”; “hakaret”; “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçlarından “kovuşturmaya yer yok” kararı verilmişti.

YENİDEN İDDİANAME HAZIRLANDI

Dokuz8haber’in haberine göre, İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, verdiği kararda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/79864 – 2021/135880 S.K. sayılı “kovuşturmaya yer yok” kararına karşı yapılan itirazı değerlendirdi ve daha önce İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin bu karara itirazı reddetmesinin Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğünü hatırlattı. Kararda, AYM’nin Gökhan Biçici’ye yönelik şiddet ile “ifade ve basın özgürlükleri ile insan haysiyeti ile bağdaşmayan muamele yasağının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiğinin tespit edildiği, ancak yeniden başlatılan soruşturmada zamanaşımı süresinin dolması nedeni ile kovuşturmama yoluna gidildiği” belirtildi.

Zamanaşımı kararının “usul ve mevzuata aykırı olduğunu” değerlendiren mahkeme, Gökhan Biçici’nin itirazını kabul etti ve kovuşturmama kararının kaldırılmasına karar verdi. Söz konusu karar, gereği için soruşturma dosyası ile birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade edildi. Başsavcılığın yeniden hazırladığı iddianame ile İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 30 Haziran günü görülecek.

Gezi eylemleri sürecinde 16 Haziran 2013’te Şişli’de maruz kaldığım polis şiddeti, polisleri cezasızlık kalkanıyla korumaya yönelik tüm çabalara rağmen ısrarlı takibimizin de bir sonucu olarak tam 9 yıl sonra nihayet yargılama konusu oluyor. Anayasa Mahkemesi’nin Eylül 2021’de verdiği hak ihlali kararıyla tekrar başlayan yargılama süreci nihayet davaya dönüştü ve 30 Haziran’da da bana şiddet uygulayan polislerin yargılanmasına başlanacak.

Mor ve Ötesi Gezi tutuklularını unutmadı