Gazeteci Erkin ‘iddianın peşine düştüm’ dedi: Faturalardaki formül oyununu anlattı

Yayın tarihi: 15 Şubat 2022 Salı 1:24 pm - Güncelleme: 15 Şubat 2022 Salı 1:24 pm

Gazeteci Aytunç Erkin ‘Dağıtım şirketlerinin maliyeti kabartmak için masrafları faturaya yansıttığı’ iddialarının peşine düşerek Sözcü’de bir yazı yayınladı.

Erkin’in söz konusu iddiaları kaleme aldığı yazısı şu şekilde:

İddia şu: Dağıtım şirketlerinin maliyeti kabartmak için masrafları faturaya yansıtıyor! Bu iddianın peşine düştüm…

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, “Aytunç Bey, 17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’yi açın. ‘Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğ’in 5’inci Bölümü’nde bir formül var. 15’inci maddede ‘Enerji Tedarik Maliyeti Hesaplamaları’ yapılmış. O hesapta çok karmaşık bir formül vardır” dedi.

Formüle baktım… Konunun uzmanı olmayanların içinden çıkamayacağı bir formül. Sözü Olgun Sakarya’ya bırakalım: “Teminat giderlerini, takas piyasasındaki yükümlülüklerinden dolayı maliyetleri faturaya yansıtıyorlar. Buna benzer çok kalem var. Örneğin… Formülde, Omega 1, Omega 2, Omega 3, Omega 4, Omega 5 var. Omegaların içerisinde ne tür giderlerin tarifelere yansıdığı yazıyor. Omega1’de, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında üretilen elektrik enerjisinin tüketiciye yansıyan maliyetlerini görüyoruz. Omega 2’de, teminat mektubu giderleri, Takasbank komisyon giderleri var. Omega 5’te, kâr majı olan yüzde 2.38 NKMO olarak yazılmış ve bunu önce 1’le, sonra da Omega 1-2-3-4-5’le toplamış. Yani… Dağıtım Şirketleri’nin faturaya yansıttıklarıyla! Şirketlerin gideri tarifelere yansıyor.”

BİR SORU DA ŞU: Dağıtım şirketleri, tercüme giderlerinden denetim giderlerine, hukuk-müşavirlik-finans giderlerinden insan kaynakları giderlerine kadar kalemleri faturaya mı yansıtıyor?

“TÜRKİYE’DE NE DEĞİŞTİ DE BU MİKTAR YÜKSELDİ?”

Erkin, yazısında ‘Enerji Bakanı Sönmez’e çağrı’ başlığıyla devam ettiği yazısında şunları söyledi:

“Gelin 10 Aralık 2021’e gidelim… İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta şu cümleleri kurdu:

“… Şimdi bizim faturalarımıza iki tane şey yansıtılıyor; bunlardan bir tanesi yatırım bedeli. O nedir? Dağıtım şirketleri hatları zaman zaman yenileyecekler, elektrik dağıtım kalitesini artırmalarını bekliyoruz ve bunun için bir tahsisat yapılıyor. Nereden yapılıyor? Vatandaşın faturasına yansıtıyorlar, her birimiz birey olarak veya sanayici bunları ödüyor. Diğeri… Dağıtım şirketleri, dağıtım
yapmasına karşılık onlara bir hizmet bedeli veriliyor. 2020 yılında 7 milyar TL olan toplam dağıtım bedeli, 2021 yılında 22 milyar TL yükseltiliyor. Türkiye’de ne değişti de bu miktar yükseldi. Trafo, şebeke, abone sayısında bir artış var mı? Yok. 2020 yılında, ortalama bir tüketicinin bu kapsamda dağıtım bedeline yansıtılan miktar yıllık 184 TL imiş. Şimdi bu 30 milyar TL üzerinden hesap ettiğimizde, bu rakam 769 TL’ye çıkıyor…”

SONUÇ: Enerji Bakanı şirketlerden sonra yurttaşla da bir toplantı yapmalı!”

İşte 4 parti liderinin elektrik faturası

Fahiş elektrik faturaları için ‘örtülü vergi’ iddiasıyla yeni başvuru