Gazeteci Ender İmrek, ‘Hermes çanta’ davasında beraat etti

Yayın tarihi: 2 Aralık 2020 Çarşamba 11:14 am - Güncelleme: 2 Aralık 2020 Çarşamba 11:15 am

Evrensel Gazetesi yazarı Ender İmrek, ‘Parıl parıl parlıyordu Hermes çanta’ başlıklı yazısı nedeniyle açılan davada, ‘suçun unsurlarının oluşmadığı’ gerekçesi ile beraat etti.

Ender İmrek hakkında Evrensel Gazetesi’nden 29 Haziran 2019’da yayımlanan ‘Parıl parıl parlıyordu Hermes çanta’ başlıklı yazısı nedeniyle Emine Erdoğan’a güzel vasıf atfetmeyerek ‘hakaret’ suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması Bakırköy Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Erdoğan ailesi avukatlarının mesleki mazeret dilekçesi sunarak katılmadığı durulmada Ender İmrek ile avukatları Yıldız İmrek ve Devrim Avcı hazır bulundu.

“HANDE FIRAT’IN YAZISI ERDOĞAN AİLESİNİN İZAHAT VERME ÇABASIDIR”

Duruşmada savunma yapan İmrek, Hermes marka çantanın Fransa’ya boykot uygulanması ile yeniden gündeme geldiğini hatırlattı. İmrek, şunları söyledi:

“Bu süreçte yeni gelişmeler yaşandı. Hürriyet gazetesinden Hande Fırat bir yazı yazarak çantanın orijinal olmadığını, Emine Erdoğan’ın israfı sevmediğine dair bir yazı yazdı. Bu yazı Emine hanım ve Erdoğan ailesinin bir kamuoyu baskısı altında kaldıkları ve çanta meselesine izahat getirme ihtiyacı duydukları göstermektedir. Yine Adalet anlamında bir gelişme oldu Adalet Bakanı bir açıklama yaparak hakimlerin ‘birilerine’ değil, dosyalara, hukuka bakarak karar vermeleri gerektiğini söyledi”

Davanın zaten hiç açılmaması gerektiğini belirten İmrek, “Hakaret yoktur, ‘iyi vasıflar atfetmeyerek hakaret’ gibi bir suçlama hukuk tarihine geçmişti” diyerek beraatını talep etti.

“YORUM YOLUYLA SUÇ İSNAT EDİKMEKTEDİR”

İmrek’in ardından Avukat Yıldır İmrek söz aldı. İddianamenin hiç kabul edilmemesi gerektiğini söyleyen avukat Yıldır İmrek, “Kabul edildi ise bile ilk duruşmada beraat kararı verilmesi gerekmekteydi. Ancak bu yapılmadı, üstelik geçtiğimiz duruşmada mütalaa sunan iddia makamı gerekçe dahi sunmadı. Oysa iddia makamının gerekçesini açık olması gerekir. Bu gerekçenin olmamasını eleştiriyoruz. İddianamede yorum yoluyla suç istinadı çabasının hukuk düzeninde kabul edilemez olduğunu söylemek isteriz” diye konuştu.

“İDDİANAMEDEN ÇIKAN İKİ SONUÇ VARDIR…”

“İddia makamı müveklilimin suç işlediği tarif edememektedir” diyen avukat Yıldız İmrek, şöyle devam etti:

“Yani övülmemesini suç olduğunu iddia edilmektedir. İddianameden çıkan iki sonuç vardır. Birincisi Emine Erdoğan hiç kimse ile kıyaslanamaz. İkinci de Emine Erdoğan’ı övme mecburiyeti vardı, övülmemesi suçtur. Bu kabul edilemez. Müvekkilimin bu yazısında bir hakaret cümlesi bile tarif edilememektedir. Bu yazı basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı çok açık.”

“SAVCI ÜZERİNDE BASKI HİSETMİŞTİR”

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını hatırlatan avukat Yıldız İmrek, “Bu dava siyasi nüfuzlu birisinin şikayet etmesi ve savcının mutlaka bunu yerine getirilmesi gereken bir direktif olduğu baskısı altında kalarak açılmıştır. Yazı ifade özgürlüğü kapsamındadır ve müvekkilimin derhal beraatınA karar verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Avukat Devrim Avcı, “Suçun unsurları oluşmamıştır. Savcı iddianamede sürekli küçültücü ifadelerin olmaması gerektiğine dair değerlendirmeler yapmış ancak bu ifadelerin ne olduğuna dair şey söylememiştir. Burada bir niyet okuma ve yorum yoluyla suç isnadı vardır Burada ileri sürülen suçlamalar iddia makamının yorumudur” dedi.

SAVCI MÜTALAASINI TEKRARLADI, MAHKEME BERAAT VERDİ

Ardından iddia makamı Erdoğan ailesinin ailesinin mesleki mazeretinin kabul edilmesi ile geçtiğimiz duruşmada verdikleri mütalaanın kabul edilmesini talep etti.

Ardından kararını açıklayan mahkeme başkanı, Ender İmrek hakkında ‘hakaret’ suçlamasıyla kamu davası açıldığını ancak, İmrek’in üzerine ‘atılı suçun unsurları oluşmadığına’ hükmederek beraat kararı verdi. (EVRENSEL)