Gazeteci Barış Pehlivan talebi kabul edilmezse bugün hapse giriyor

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2023 Salı 8:35 am - Güncelleme: 15 Ağustos 2023 Salı 8:37 am

Gazeteci Barış Pehlivan, denetimli serbestlik talebi kabul edilmezse, yazıları gerekçe gösterilerek hakkında verilen hapis cezasını nedeniyle bugün Marmara Açık Cezaevi’ne girecek.

Cumhuriyet yazarı, gazeteci Barış Pehlivan, yazıları gerekçe gösterilerek hakkında verilen hapis cezasını nedeniyle bugün Marmara Açık Cezaevi’ne girecek. Denetimli serbestlik talebi hâlâ yanıtlanmayan Pehlivan, temmuz ayında çıkarılan COVID-19 izinlisi hükümlülerin tekrar cezaevine girmesini engelleyen yasadan muaf tutulmuştu.

İtirazının kabul edilmemesi halinde sekiz ay açık cezaevinde kalması beklenen Pehlivan, yurttaşların gerçekleri bilme hakkının gasp edildiğini söyleyerek, yaşadığı cezaevi süreçlerini şöyle anlattı:

“Ben daha öncesinde bir kez 19 ay kapalı cezaevinde tutuklu kaldım. Daha sonra 6 ay ve daha sonra birer gün hapiste yattım. Bu 5’inci olacak. Açık cezaevine ilk kez giriyorum. Gönül isterdi ki ben bu kadar haber öznesi olmayayım. Ben herhangi bir kişiyi öldürmekten, uyuşturucu satmaktan, tecavüzden cezaevine girmiyorum. Sadece kitaplarım ve Cumhuriyet gazetesindeki yazılarım gerekçe gösterilerek tekrar cezaevi yüzü görmem isteniyor.”

Pehlivan, COVID-19 izniyle çıkan hükümlülerin tekrar cezaevine girmesini engelleyen yasa kapsamından istisna tutulmasını da eleştirdi; “Ben neden cezaevine giriyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. COVID-19 izinli hükümlülerin cezaevine dönmemesini sağlayan o yeni yasanın 2’nci fıkrası direkt beni de kapsıyor. Ben neden o yasadan yararlanamıyorum? Beni susturma çabaları beyhude olacak hatta daha da motive olarak cezaevinden çıkacağım.”

Fatih Altaylı: Mafya babası serbest Barış Pehlivan içeride