Gazeteci Aydın: Atatürk’ün adını bilerek çıkardılar

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2021 Perşembe 1:05 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2021 Perşembe 2:11 pm

Zeynel Lüle’nin sunduğu Gerçeğin İzinde’nin bugünkü konuğu, gazeteci Yaşar Aydın oldu. Programda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amed ile yaptığı görüşme esnasındaki çevirmenin Atatürk’ü ‘sansürlemesi’ konuşuldu. Aydın, AKP iktidarının Cumhuriyet tarihi ile bütünüyle bir hesaplaşma içerisinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı tercümanı, AKP’li Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’la ortak basın toplantısı düzenleyen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in konuşmasında geçen Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini söylemedi.

Gazeteci Yaşar Aydın, Atatürk’ün bilerek ve istenerek metinden çıkarıldığını söyledi. Aydın şunları söyledi: “Çevirmenin bir hatası da değil bu. Adamın ağzından çok net bir biçimde ‘Atatürk’ lafı çıktı. Bu bilinçli bir şekilde yapılan bir eylem. Buradaki cüret çok önemli. Taliban, Suriye’de yaşananlar vs. siyasal İslam ile çok bağlantılı. Sonuçta başka bir rövanş almaya çalışıyor siyasal İslam. Tüm bunlar birlikte değerlendirilmesi gereken hikayedir. Belli ki önümüzdeki seçimlere kadar bir şeyler deneyecekler. Örgütlü bir siyasal İslam topluluğu var. Düşünün Taliban belki de oranın en ‘kanlı örgütlerinden’ biri ve kimi kesim bunu lokma dağıtarak kutluyor” dedi. Cumhuriyet’in devrimlerinden etkilenen birçok ülkeyi sayan Aydın, “Aslında bütün bunlarla hesaplaşıyorlar. O açıdan bu çok saklanabilir bir durum değil. Siyasal İslam’ın olduğu bir yerde özgürlük, demokrasi vs. yaşayamaz. Erdoğan tüm fikrini değiştirirse de Erdoğan gibi bir figüre gerek kalmaz zaten” dedi. Bir Afgan gazetecinin televizyon programında ‘Keşke ülkem Atatürk’ü biraz daha dinleseydi’ sözlerini de değerlendiren Aydın şöyle söyledi: “Bahsedilen şeyler 1923- 38 arasıdır. Yani çok kısa bir dönem. Türkiye’nin bunların üzerine muhakkak bir şey katması lazım. Son tahlilde futbol statlarından aklınıza gelebilecek her yer siyasal İslam ile savaşa girdi, yani toplum direndi. Toplumsal ve siyasal anlamda artık yenildiler ve bunun bir seçimle artık resmileşmesi gerekir” dedi.

Programı Zeynel Lüle İzmir Marşı ile kapattı.