Gazeteci Alican Uludağ’a hapis istemi

Yayın tarihi: 3 Haziran 2021 Perşembe 10:45 am - Güncelleme: 3 Haziran 2021 Perşembe 10:45 am

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı gazeteci Alican Uludağ hakkında “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan bir yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açtı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel’in tutukluluk incelemesinin avukatlarına haber verilmeden yapılmasını “kumpas” olarak nitelendiren gazeteci Alican Uludağ hakkında “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan bir yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açtı.

AnkaraGazetecisi’nde yer alan habere göre, davayı açan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hacı Hasan Bölükbaşı’nın, Adalet Bakanlığı’nın Türk Ceza Yasası’nın 301. Maddesi kapsamında “yargı organlarını aşağılama” suçundan soruşturma izni vermemesi üzerine Uludağ’a dava açmak için “hakaret” kılıfını bulması dikkat çekti.
Libya’daki MİT şehidi haberi nedeniyle tutuklanan gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Aydın Keser ve Mehmet Ferhat Çelik’in tutukluluk incelemesi, geçen yıl mayıs ayında avukatlarına haber verilmeden yapılmıştı.

Pehlivan ve Terkoğlu’nun avukatlarından Onur Cingil, bu durumu 4 Mayıs 2020 tarihinde twitter hesabından şöyle eleştirmişti:

“ŞU AN HABERLERİ OLMADAN TUTUKLULUR! Şöyle anlatayım: Tutukluluk incelemesi avukat ya da kişinin kendisinin huzurundu yapılır. Peki, bu ahlaksızlar ne yapmışlar? Ne bize ne Müvekkillere haber vermişler. Barodan CMK avukatı istemişler.”

“KUMPAS” ELEŞTİRİSİ

Bunun üzerine o dönem Cumhuriyet gazetesinde yargı muhabiri olarak görev yapan Alican Uludağ, Onur Cingil’in bu paylaşımını alıntılayarak, twitter’da şu eleştiride bulundu:

“Bir dönem Zekeriya Öz‘ler Beşiktaş Adliyesi’nde kumpaslar kurmuştu. Yeni kumpasların adresi ise Çağlayan Adliyesi oldu. Aktörler değişse de hukuksuzluklar hep aynı.”