Garo Paylan Bakan’a oyuncak hediye etti

Yayın tarihi: 3 Kasım 2021 Çarşamba 6:31 pm - Güncelleme: 21 Şubat 2022 Pazartesi 11:32 am

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a oyuncak uzay aracı hediye etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2020 yılı kesin hesabı ve 2022 yılı bütçesi görüşüldü. Bakan Mustafa Varank’ın komisyonda yaptığı sunumun ardından muhalefet söz aldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’a oyuncak uzay aracı hediye eden Paylan, “Uzay Ajansı için 2022 yılında 57 milyon liralık bütçe koymuşsunuz. Yani Amerikan doları ile 6 milyon dolar yapar. 6 milyon dolarla şu uzay arabasının ancak ön camını alabilirsiniz. Ön camı almanıza itirazım yok ama, 6 milyon dolarla uzaya gidemeyeceğinize göre bu uzay oyuncağını size vermek istiyorum. Bununla şimdilik oyalanın derim” diyerek Uzay Ajansı için ayrılan 2022 bütçesini eleştirdi. Yurttaşların İstanbul’da Adalar vapuruna binemediğini söyleyen Paylan, “Vatandaşları Ada vapuruna binemeyen bir ülke Ay’a gidemez” dedi.

“TÜRKİYE İLK 20 ÜLKE ARASINDA DEĞİL”

Paylan, 1950’lerden bugüne Türkiye’nin dünyanın ilk 20 ekonomisinden birisi olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 2023 hedefi olarak ilk 10 ekonomiye girmeyi koyduğunu anımsatarak, “Şu anda Türkiye’miz maalesef ilk 20 ekonomiden birisi bile değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 trilyon dolarlık hedef koyduğunu, ancak şu anda Türkiye’nin 700 milyar dolarlık bir ekonomiye düştüğünü belirten Paylan, Türkiye’nin ‘rant ekonomisi’ sarmalında olduğunu kaydederek, “Nihayet bir sanayi ülkesi olması gerektiğini söylediniz ama çok geç kaldınız. Nal topluyoruz. Sanayi devriminde çok geç kaldık. Dünya koşarken biz çok geriden takip ettik” diyerek sözlerine devam etti.

“BÜYÜDÜK DİYORSUNUZ, BİZ KİMİ BÜYÜTTÜĞÜNÜZÜ BİLİYORUZ”

Sözlerine ekonomik büyüme üzerinden iktidara yüklenmeye devam eden Paylan, “Türkiye, yakalamazsa orta gelir tuzağında yoksul bir ülke olarak kalacak. Siz ‘büyüdük’ diyorsunuz. Biz kimi büyüttüğünüzü biliyoruz. Yandaşlarınızı büyütüyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE BIYIKLI ERKEKLER ÜLKESİ Mİ?”

Paylan, Türkiye’nin cinsiyet eşitsizliği endeksinde 156 ülke arasında 133’üncü sırada yer aldığını belirterek, “Türkiye bıyıklı erkekler ülkesi mi” diye sordu.
Paylan, bütçenin canlı yayınlanmasına izin verilmediği için de komisyonu eleştirirken “Bizi yabancı telefonlarına mahkum eden bir bakansınız, keşke şuraya bir sistem kursanız da canlı yayınlayabilseniz” diyerek Bakan Varank’a seslendi.

“BİR KERE BİLE İŞÇİ DEMEDİNİZ!”

Paylan, Bakan Varank’ın yaptığı sunumda işçilerden söz etmediğini eleştirerek “Bir kere bile işçi demediniz. Sermayeden yanasınız. Emek sömürüsüne dayalı politikanız var” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Şentop, ‘2022 Yılı Bütçe Teklifi’ni açıkladı