Garo Paylan açıkladı: HDP, ziyaretlerde muhalefete ne gibi öneriler sunacak?

Yayın tarihi: 29 Ocak 2021 Cuma 3:33 pm - Güncelleme: 29 Ocak 2021 Cuma 3:33 pm

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, diğer partilere yapılacak ziyaret sırasında savundukları parlamenter sistemi, “Merkezdeki gücü yerellere dağıtan bir demokratik parlamenter rejim” ifadesiyle açıkladı. Paylan, AKP ve MHP’yi ziyaret etmeyeceklerini hatırlattı.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, yapacakları parti ziyaretlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Paylan, diğer partilere yapılacak ziyaret sırasında savundukları parlamenter sistemi, “Merkezdeki gücü yerellere dağıtan bir demokratik parlamenter rejim” diye açıkladı. Paylan, şunları söyledi:

“MERKEZDEKİ GÜCÜ YERELLERE DAĞITAN BİR REJİM”

“Memleket büyük bir karanlık yaşıyor. Bu girdaptan ülkeyi çıkaracak iddiayı hep beraber ortaya koymamız gerekiyor. Bu yalnız HDP ile olmaz. Oylarımız yüzde 11-12 görünüyor ama yüzde 13-14 alabileceğimizi de biliyoruz. Bu açıdan tek başına Türkiye’yi yönetecek bir sorumluluğa sahip olamayacağımızı biliyoruz. Türkiye’yi yönetebilecek siyasi partiler olarak işbirliği içinde ve dayanışma içinde olmalıyız. Memlekete bir modeli ortak şekilde sunabilmeliyiz. Biz yerel yönetimlere dayanan, merkezdeki gücü yerellere dağıtan bir demokratik parlamenter rejime dönülmesini öneriyoruz.

“HUKUKSUZLUKLAR ÜZERİNE DE GÖRÜŞECEĞİZ”

Memleketteki derin hukuksuzluk ve adaletsizlik. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere binlerce arkadaşımız cezaevlerinde. Cezaevlerinde açlık grevi var. İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan’a ağır tecrit uygulanıyor. Siyaset kanalları tamamen tıkanmış durumda. Partimiz üzerinde baskı söz konusu. Diğer siyasi partilerin de hukuksuzluklarla karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Herkes için adaletin nasıl oluşabileceği ve mevcut hukuksuzlukların nasıl giderilebileceği üzerine diğer siyasi partilerle istişareler yapmak istiyoruz. Bu açıdan randevular alınacak, önümüzdeki haftalarda siyasi partilerle görüşeceğiz.

HDP: Ziyaretlerimiz 1 Şubat’ta başlayacak

“AKP VE MHP İÇİNDE DEĞİL”

MHP zaten içinde değil, AKP de bize karşı düşman hukuku uyguladığı için görüşmenin anlamı olduğunu düşünmüyorum. Önce bu yoldan geri dönmesi gerekir. Düşman hukukundan vazgeçerse ancak öyle bir görüşme söz konusu olabilir. Bizim onlara karşı hasmane bir tavrımız yok ama bize karşı düşman hukuku uyguluyorlar.

ESENYURT İLÇE BİNASINDAKİ ‘ÖCALAN’ POSTERİ

Bundan 6 yıl önce çözüm süreci vardı. İktidarın sürekli Abdullah Öcalan ile görüşmeleri vardı, iktidarın temsilcileri ve bakanlar Abdullah Öcalan’ın ne kadar doğru bir yolda olduğunu, Türkiye’nin geleceğini çok iyi okuduğuna dair beyanlar verdiler. Tayyip Erdoğan’ın da beyanları var. O zaman Öcalan ile ilgili kimse kötü bir söz kullanılmıyordu. Kendileri siyasi iklimi ve yol arkadaşlarını değiştirdiler, bugün kendileri gibi düşünmeyen herkese terörist diyorlar. Bizim il, ilçe binalarımızda yalnızca eş genel başkanlarımızın fotoğrafı asıllıdır. Tabanımızda Abdullah Öcalan’ı çözüm iradesi olarak gören geniş bir kesim var. Geçen yıl seçimden önce İmralı’dan mektup getirip, seçimin sonucunu değiştirmeye çalışan iktidar bugün bir ilçe binamızdan bir fotoğraf çıkmış diye HDP’yi kriminalize etmeye çalışıyor. Bunlar tutmaz, biz çoğulcu bir partiyiz. Legal demokratik alanda siyaset yapıyoruz.”

HDP’den yeni hamle: 4 partiden randevu istendi