Gangster Al Capone ve Muhammed Ali’nin izlerini taşıyan TÜRKEN-USA çiftliğinde neler oluyor?

Yayın tarihi: 26 Ocak 2023 Perşembe 9:24 am - Güncelleme: 26 Ocak 2023 Perşembe 5:03 pm

Yılmaz Polat

Ensar ve Türgev Vakıfları’nın ABD uzantısı TÜRKEN-USA’nın sahip olduğu milyonlarca dolarlık binalar, çiftlikler öyle sıradan değil, büyüleyici, göz kamaştırıyor.

New York-Manhattan’da milyonlarca dolara mal olacak gökdelen inşaatı sürerken, Michigan Eyaleti’nde bulunan Şikago kenti yakınlarında satın alınan çiftlikte nasıl bir faaliyet yürütüldüğü ise merak konusu olmaya devam ediyor.

TÜRKEN-ABD Vakfı’nın nam-ı diğer ‘TÜRKEN Foundation Inc’ Şirketi ‘2 milyon 500 bin dolara’ 2018 yılında ünlü boksör Muhammed Ali’nin ailesinden satın aldığı 81 dönümlük çiftliğin tapu kaydına göre, her yıl ‘12 bin 396 dolar’ emlak vergisi ödüyor.

Çiftliğin satın alındıktan sonra yaklaşık ‘400 bin dolar’ değer kaybettiği belirtiliyor. Emlak piyasasına göre, şimdiki değeri ‘2 milyon 116 bin dolar’ olarak gösteriliyor.
Türken Vakfı tarihi bir bina ve çok büyük bir arazisi olan çiflikle ilgili bugüne kadar kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapmadı.

Gözlerden uzak çiflik bir dinlenme yeri mi? Eğitim amaçlı mı kullanılıyor? Kimler kullanıyor? Çiflikte nasıl bir değişiklik yapıldı? bilinmiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dayıoğlu Halil Mutlu (kurucu başkan),  Esra Albayrak, Ömer Faruk Albayrak gibi Erdoğan’a yakın isimlerin bulunduğu, TÜRKEN-ABD’nin başkanlığını Behram Turan yürütüyor.

Vakfın finans işlerine de Memiş Yetim bakıyor. Yetim, Türken Vakfı’nın muhasebecisi olarak, kuruluşun bütçesini ve mali operasyonlarını denetliyor.

8105 KEPHART LN  BERRIEN SPRINGS, MI 49103   
Parcel Number: 15-0107-0004-00-1
Property Owner:  TURKEN FOUNDATION INC
TURKEN FOUNDATION INC
4 W 43RD ST SUITE 316
NEW YORK, NY 10036
Estimated Value $2,116,000

Behram Turan satın alındığı zaman yaptığı açıklamada, , ‘Çiftliğin bulunduğu bölgede geniş bir Müslüman topluluğu olduğunu ve Müslüman öğrenciler için yaz okulu olarak kullanılacağını’ söylemişti.

Ancak ancak şimdiye kadar çiftlikte neler olduğu, nasıl bir faaliyet yürütüldüğü bilinmiyor.
TÜRKEN’in kısa adı CAIR olan (Council on American-Islamic Relations)- Amerika İslami İlişkiler Konseyi ile işbirliği yaptığı biliniyor.
Çiftliğin bir kaç kilometre yakınında (Andrews University) adlı üniversite bulunuyor. Üniversitenin başkan yardımcısı Michael Nixon, CAIR’de çalıştı. Cair’in Başkanlığını Filistin asıllı  Nihad Awad yapıyor. Awad, Merve Kavakçı ve Teksas’ın Dallas kentinde imamlık yapan babası Yusuf Ziya Kavakçı’nın yakın dostu. AKP Yönetimi tarafından Malezya Büyükelçiliği’ne atanan Merve Kavakçı CAIR’in bir dönem aktif üyeleri arasındaydı.

81 dönümlük bir yarım adayı andıran kusursuz çevre düzenlemesi, gölgeli ağaçlar, sebze bahçeleri, göletler ve üç tarafı nehir ile güzelleştirilen çevredeki ormanla korunaklı, güvenli muhteşem çiflikte 3960 metrekarelik tarihi bir ev, orijinal ahırlar, araba toplama garajları, havuz, spor salonu ve efsane boksör Ali’nin kişisel ofis ve boks ringi bulunuyor.
Çifliği TÜRKEN-USA Vakfı’na satan emlakçı (Cressy & Everett Real Estate) Tim Mitchell’e göre,’ gözlerden uzak konumu ile çiflik uluslararası bir alıcıya uygun. Chicago’ya bir buçuk saat, Grand Rapids’e iki saat, South Bend’e 20 dakika ve yerel bir özel havaalanının yakınında.’

TÜRKEN Çiftliğindeki Büyüleyici mülk 1900 yılında inşa edildi. 1920’lerden itibaren çok daha büyük bir konutta gangster Al Capone ve kötü şöhretli koruması Louis yaşadı. Yenileme sırasında havuzun altında Al Capone döneminden kalma gizli odalar bulundu