Galata Kulesi alarm veriyor!

Yayın tarihi: 26 Haziran 2022 Pazar 7:45 pm - Güncelleme: 26 Haziran 2022 Pazar 8:46 pm

Müzeden camiye çevrilmesiyle izdihama uğrayan, kapısı ve duvarlarının bir bölümü kazınan Ayasofya’nın ardından Galata Kulesi de alarm veriyor.

Galata Kulesi’nin taş örgü dış cephesi yazılarla dolu. Yığma moloz taş örgü sistemde inşa edilen kulenin dış cephesindeki görüntüler hayret verici. Tarihi kulenin dış cephesinde bir insan boyuna karşılık gelen bölüm (yaklaşık 2 metre yüksekliğe kadarki kısım); isim, yazı ve figürden geçilmiyor.  Tedbir alınmazsa yerli ve yabancı turistin uğrak yerinin dış cephesindeki görüntü kirliliği artacak.

Stajyer avukat Galata Kulesi’nden atlayarak yaşamına son verdi

“TÜM TAŞ YAPITLARIN HEPSİ KARALANMIŞ”

Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar Galata Kulesi’nin durumu hakkında Independent Türkçe’den Lale Elmacıoğlu’na bilgi verdi. Ayasofya’nın ardından Galata Kulesi’ndeki duruma üzüldüğünü belirten Yaşar, kültürel ve tarihi değerleri korumadaki hoyratça tutumu eleştirdi. Yaşar, kulenin tıpkı iç kısmında olduğu gibi dış bölümünde de görevli bulundurulması gerektiğini de dile getirdi:

“Tüm taş yapıların hepsi yazılanmış, karalanmış; isimler, şehirler, kalpler… İnsan boyundaki ve insan elinin uzanabileceği yerler zarar görmüş. ana tabela tamamen zarar görmüş. Çünkü biz kültürel mirası koruyamıyoruz. Bununla ilgili genel bir koruma bilincimiz yok. Altyapımız yok. Ben görevli arkadaşlara sordum, ‘Biz içeriden sorumluyuz ve ancak içeriye yetişebiliyoruz’ dedi. Emniyet Genel Müdürüğü’ne, CİMER’e yazı yazdık. Galata Kulesi’nin yanına gelen yerli-yabancı turist, fotoğraf çekmeden geçmez. Sivil polisler var ama bu konuyla ilgili yetkilendirmeleri yok.”

“RETORASYONLARDA SANAT TARİHÇİSİ OLMAK ZORUNDA”

Metrekareye en çok tarihi mekanın düştüğü ülkelerden biri olan Türkiye’de tarihi miras koruması ve restorasyon konularında sorun yaşandığını ifade eden Yaşar, “Tüm restorasyonlarda sanat tarihçisi bulundurma zorunluluğu olmalı. Şirketlerin statüsünün düzeltilmesi ve restorasyın yapacak ustaların yetiştirilmesi gerekiyor. Anayasa’da madde var ama uygulama eksik” şeklinde konuştu.

UNESCO DÜNYA MİRASI GEÇİÇİ LİSTESİNDE

1967’de onarım gören kule, 2020 yılında tekrar restore edildi. Ancak bu restorasyon çeşitli tartışmaları da gündeme getirdi. Geçmişte uzun yıllar yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan yapı, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.

BİLET FİYATLARI 4 KATINA ÇIKTI

Ancak Türkiye’de en çok ziyaretçiye sahip olan kule son olarak ziyaretçi ücretlerindeki artışla gündeme geldi. Bilet fiyatları son bir yılda yüzde 400’lük artışla 120 TL’ye çıktı. Pahalılık nedeniyle bazı kişiler kuleye girmeyip bu sembolik eseri dışarıdan izliyor.

KULE’NİN TARİHÇESİ

Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 – 508 yılında fener kulesi olarak inşa edilmiş. Günümüzdeki kuleyi ise 1348 – 49 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiş. Kule, 1445 – 46 yılları arasında ise yükseltilmiş. 1500’lü yıllarda depremden zarar gören yapı Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmış. III. Selim dönemindeki onarımın ardından kulenin üst katına bir cumba eklenmiş. 1831’de ise yeniden yangın geçirilmesi sonrası II. Mahmut kulenin üzerine iki kat daha çıkmış. Külah biçimindeki dam örtüsüyle kulenin tepesi kapatılmış.