“G20’de iklim değişikliğine dair somut kararlar alınmadı”

Yayın tarihi: 2 Kasım 2021 Salı 9:17 pm - Güncelleme: 2 Kasım 2021 Salı 9:17 pm

20 ülke lideri İtalya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nde bir araya geldi. Ülke liderlerinin, İklim Krizi toplantısına lüks araç ve konvoylarla gitmesi eleştirilirken, yoksul ülkeler toplantıda somut kararların alınmaması sebebiyle endişeli.

Glasgow’da 12 Kasım 2o21 tarihine kadar sürecek olan ve ‘dünya için son şans’ olarak tanımlanan ’26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan “güven eksikliği” nedeniyle katılmayacağını açıkladı.

Liderlerin yanı sıra 30 bin kişinin katılımının beklendiği konferansa, iklim aktivisti Greta Thunberg de dahil oldu. Independent Türkçe’nin Guardian’dan yaptığı aktarıma göre ise yoksul ülkeler, G20 Liderler Zirvesi’nde iklim değişikliğine dair somut kararlar alınmamasından dolayı endişeli.

İklim krizinden dolayı en fazla risk altında olan 1 milyardan fazla insanı temsil eden yoksul ülke temsilcileri, Birleşik Krallık merkezli Guardian’a yaptıkları açıklamalarda gelişmiş ülkeleri eleştirdi.

39 ülkenin üyesi olduğu Küçük Ada Devletleri İttifakı’nın başkanı olan Antigua ve Barbuda Başbakanı Gaston Browne, “1,5 santigrat derece hedefini aşacağız gibi duruyor. Çok endişeliyiz. Bu bizim için hayat memat meselesi” diye konuştu.

Browne, G20 zirvesinde daha iyi kararların alınmamasından özel sektörü sorumlu tuttu. Gelişmiş ülkelerin de iklim değişikliğinden etkileneceğini belirten Browne, “Biz kârı korumak için değil gezegeni korumak için buradayız. Ancak fosil yakıt sübvansiyonlarından yararlanan güçlü çok uluslu firmalar ve lobiler var” dedi.

Palau Çevre Bakanı Steve Victor da G20 ülkelerine tepki gösterenler arasında. Victor, iklim krizinin kendileri için “soyut bir kavram ya da politik bir şey” olmadığını “Biz iklim değişikliğinin içinde yaşıyoruz.” sözleriyle ifade etti.

Victor, kömürün aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması ve fosil yakıt sübvansiyonlarına son verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Marshall Adaları Sağlık Bakanı Bruce Billimon şöyle konuştu:

“Vereceğimiz kararların gelecekte ve gelecek nesiller üzerinde büyük etkileri olacak. Ülkem halihazırda 1,1 santigrat derecelik ısınmanın sonuçlarını hissedebiliyor. 1,5 santigrat ve ötesinde, Marshall Adaları halkı ve diğer savunmasız milletler tehlikede olacak…”

Erdoğan ‘protokol krizi’ni doğruladı, Glasgow’a neden gitmediğini anlattı

Erdoğan’ın uçağında dikkat çeken isim