G20 Liderler Zirvesi başladı! Erdoğan’la Biden arasında kısa süreli diyalog

Yayın tarihi: 30 Ekim 2021 Cumartesi 1:35 pm - Güncelleme: 30 Ekim 2021 Cumartesi 8:47 pm

G20 Liderler Zirvesi Roma’da başladı. Liderlerin aile fotoğrafı öncesi Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında kısa bir diyalog yaşandı.

Dünyanın önde gelen 20 büyük ekonomisinin liderleri ve uluslararası kuruluşların temsilcilerini bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi, İtalya’nın başkenti Roma’da başladı. Zirve için Roma’da bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi tarafından karşılandı.

İtalya’nın, Roma’daki Nuvola Kongre Merkezi’nde düzenlediği G20 Liderler Zirvesi’nin açılışı, ev sahibi İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin konuklarını karşılamasıyla yapıldı. Draghi, Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu konuklarını tek tek kapıda karşıladı. Başbakan Draghi ve konukları, daha sonra birlikte aile fotoğrafı çektirdi.

Erdoğan-Biden görüşmesinin tarihi belli oldu

ZİRVENİN GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Liderler, zirvenin ilk gününde ‘Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık’ oturumunda bir araya gelecek. Zirvede, salgın döneminde ekonomik toparlanma, aşılama kampanyası ve salgın döneminde sağlığa ilişkin öne çıkan gelişmeler ele alınacak. Zirve dolayısıyla başkent Roma’da geniş güvenlik önlemleri alındı. Zirvenin yapıldığı EUR semtinin önemli kısmı sivil trafiğe kapatıldı. Zirvede 5 bin 300 kadar emniyet mensubu görev yapıyor.

ZİRVE ÖNCESİ EYLEM

Öte yandan, bir grup çevre aktivisti genç, sabah erken saatlerde, zirvenin yapıldığı EUR semtini kent merkezine bağlayan ana arterlerden Kristof Kolomb Bulvarı’nı oturma eylemiyle trafiğe kapattı. Güvenlik güçleri eyleme müdahale ederek yolu trafiğe açtı.

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

Resmi karşılama töreni sonrasında aile fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi. Burada AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile fotoğrafı çekimi öncesinde ABD Başkanı Joe Biden ile tokalaştı. Covid-19 salgını sonrası ilk kez yüz yüze gerçekleştirilen zirvede, liderler sağlık çalışanlarıyla da fotoğraf çektirdi, özverili çalışmalarından dolayı sağlık çalışanlarını alkışladı.

Fotoğraf çekiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın solunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sağında ise Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah yer aldı. Liderler, daha sonra ‘Küresel ekonomi ve küresel sağlık’ temalı birinci çalışma oturumuna geçti.

Erdoğan-Biden görüşmesinin tarihi belli oldu