Futbolcu sözleşmelerinde pandemi uygulaması

Yayın tarihi: 1 Nisan 2020 Çarşamba 1:30 am - Güncelleme: 1 Nisan 2020 Çarşamba 1:31 am

Aysu Melis Bağlan

Pandemi sürecinin spora dair en çok merak edilen konularından biri profesyonel futbolcu sözleşmelerinin akıbetinin ne olacağı…

Futbolcuların maaş almaya devam etmesi adil mi?

Kulüpler futbolcu maaşlarında indirime gidebilir mi?

Futbolcu sözleşmeleri ne zamana kadar devam edecek?

Haklı nedenle fesih koşulları nasıl değerlendirilir?

Bu soruların tamamına bir yazı dizisi ile cevap vereceğim. Bugün “mücbir sebep” ve “uyarlama” ile başlayalım istiyorum.

Malum, 2020 yılı bizlere mücbir sebebi öğretme konusunda hayli iddialı… Avustralya’da yangın, ülkemizde Elazığ merkezli deprem, çığ düşmesi ve şimdi de küresel bir salgın…

Öngöremediğimiz ve önleyemediğimiz olaylar mücbir sebep niteliğinde. Peki kusur sorumluluğu acaba nasıl? Örneğin, müsabakaların devam edip etmemesi ne futbolcunun bir hatasından kaynaklanıyor ne de bir kulübün. Hayatın olağan akışı devam ederken elbette tüm taraflar sözleşmesel yükümlülüklerini yerine getirmek isterler.

Profesyonel futbolcuların ve teknik direktörlerin sözleşmeleri de böyle… Tam iki taraflı sözleşme niteliğindeler; yani ipin bir ucu futbolcularda, bir ucu ise futbol kulüplerinde.

Hakkaniyet ve dürüstlük kuralı gereği; olağanüstü bir olay varken, bir salgın ile mücadele ederken ne kulüp kusurlu ne futbolcu… Sözleşmelerin ayakta kalması ise uyarlamaları zorunlu kılıyor.

Karantina süreci başladığı andan itibaren kendimizi tüm sporcuların antrenman videolarını takip ederken bulduk. Çoğu zaman magazin haberi gibi izlediğimiz bu görüntüler, sporcuların ev ortamları ve sahip oldukları eşyaları bilip öğrenmemiz için değil oysa ki…

İki hafta önce bir futbolcunun sözleşmesel yükümlülüğü antranmanına gitmekti. Şimdi ise bireysel antrenman programına evden uymak ve videolarını antrenörlerine zamanında iletmek, olacak. Sözleşmesel yükümlülükler halihazırda devam ediyor, unutmayalım. İzlediğimiz videolar ise uyarlanmış sözleşmelerin ta kendileri!

Hal böyle olunca, bu süreçte, antrenman videolarını zamanında göndermeyen; takımın mental ve psikolojik birlikteliği için yapılan/yapılacak toplu telekonferans görüşmelerine katılmayan, isteksiz ve moralsiz davranan sporcularla ilgili yeni yaptırımlar, önümüzdeki yazın konusu olabilir.

Tam iki tarafa da haklar ve borçlar yükleyen profesyonel futbolun sözleşmeleri uyarlandı bile.  Reklam çekimine geç geldiği için kulüpten ceza alan sporcuları hatırlarsınız… Kulüplerin tüzükleri uyarınca bu tip cezalara tanık olmamız mümkün. Önümüzdeki sürecin temennisi ise sözleşmelerin pandemi sebebiyle uyarlanan maddeleri ve ek protokollerin hakkaniyet ve dürüstlük kuralına uygun olması dileklerimiz.