Camide ayakkabılarıyla biber gazlı müdahalede bulunan polislerden biri açığa alındı

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2021 Pazartesi 12:02 pm - Güncelleme: 4 Mayıs 2021 Salı 3:54 pm

Gaziantep’te bir camide Furkan Vakfı üyesi bir grup polis tarafından gözaltına alındı. Camiye ayakkabıyla girdiği belirtilen polisler, direnenlere biber gazıyla müdahale etti. Türkiye Emniyet’in ‘kayıt yasağı’ genelgesini tartışırken Gaziantep Valiliği, görüntülerdeki polislerin açığa alındığını duyurdu.

Gaziantep’te bir camide Furkan Vakfı’na mensup bir grup polis tarafından gözaltına alındı. Vakfın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada gözaltıların, salgın tedbirlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle yapıldığı öne sürüldü.

Vakıf tarafından yayımlanan görüntülerde, polisin cami içindekileri gözaltına almak istediği ve şahısların direndiği görüldü. Polislerin direnen şahıslara biber gaz sıktığı anlar da görüntülere yansırken, vakfın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada 50’den fazla kişinin gözaltına alındığı iddia edildi.

Vakıftan yapılan açıklama şöyle:

“Gaziantep’de bir camide itikaf ibadetini gerçekleştirmek isteyen Furkan Gönüllüleri, kolluk kuvvetlerinin kanunsuz müdahalesiyle camiden çıkartıldı. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek itikaf ibadetlerini yerine getirmek istediklerini söyleyen vatandaşlara polis, cami içerisinde şiddet uyguladı. Polis zoruna ve hakaretlerine maruz kaldıklarını vurgulayan vatandaşlar, yaşanan skandal olayı sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı. Hukuksuz bir şekilde camiden çıkarıldığını ifade eden şahıslar, emniyette gözaltında olduklarını belirtti.”

İTİKAF NEDİR?

İtikaf, camide belirli günler kalma, bu günlerde kendini ibadet etmeye adama ve dünya işlerinden uzak durma döneminden oluşan İslami bir uygulamadır.

VALİLİK DUYURDU: BİR EMNİYET MENSUBU AÇIĞA ALINDI

Gaziantep Valiliği, camide Furkan Vakfı’na mensup kişilere biber gazıyla müdahale eden polislerin açığa alındığını duyurdu. Valilik, olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Valilik açıklaması şöyle:

“Bu provokasyonu yapan kişiler daha önce haklarında çeşitli defalar terör soruşturması yapılan Alparslan Kuytul yandaşlarıdır ve amaçları ibadet etmek değil, sivil itaatsizlik yapmaktır. Müdahale edilen camide itikafa girmek isteyen vatandaşların o mahallede ikamet etmedikleri tespit edilmiş olup, organize bir şekilde şehrin farklı bölgelerinden toplanarak olay çıkarttıkları anlaşılmıştır. Pandemi öncesinde bahse konu üç cami, itikafa izin verilen camiler arasında iken hiç kimse tarafından itikafa girme talebinde bulunulmamıştır. Bu camilerin fiziki imkanları göz önünde bulundurulduğunda 30 kişinin aynı anda itikafa girmesi pandemi şartları açısından da uygun değildir. Caminin içerisine emniyet mensupları asla ayakkabı ile girmemişlerdir. Zor kullanma şartları oluşmasına rağmen bir emniyet mensubunun cami içerisinde biber gazı kullanması herkes gibi bizleri de üzmüş olup, ilgili personel açığa alınmıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.”

OLAY EMNİYETİN GENELGESİ TARTIŞILIRKEN MEYDANA GELDİ

Öte yandan olay, Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polis müdahalesini çekenlerin engellenmesini öngören genelgesini tartışırken meydana geldi. Söz konusu genelgeyi barolar ve CHP Danıştay’a taşıdı.

Alparslan Kuytul: Bayramda yasak ilan etmek İslam’a ve Müslümanlara ihanettir