Furkan Apartmanı davasında 3 beraat kararına yakınlarını kaybedenler isyan etti

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2024 Cuma 4:41 pm - Güncelleme: 19 Temmuz 2024 Cuma 4:55 pm

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Gaziantep’te yıkılan ve 51 kişinin ölümüne neden olan Furkan Apartman’ı davasında karar çıktı. Mahkeme Furkan Apartmanının kolonlarını kestiği belirtilen 3 sanığa beraat kararı verirken fenni mesul Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Furkan Apartmanı’nda yaşamını yitirenlerin ailesi karara isyan etti. Savcı kamu görevlilerine soruşturma izni verildiğini açıkladı.

Türkiye 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Depremde Gaziantep’te yıkılan Furkan Apartmanı’nda 51 kişi yaşamını yitirdi. Furkan Apartmanı’nın kolonlarını kestiği belirtilen Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay ve apartmanın fenni mesulü Yılmaz Şahin Yurtyapan’ın yargılandığı davaya Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Furkan Apartmanı’nda yakınlarını kaybeden aileler ve avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Eyüp Öğüt duruşmaya katılırken, diğer sanıklar Faik Öğüt, Nejdet Alpay ve Yılmaz Şahin Yurtyapan, firari sanık müteahhitler Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever duruşmaya katılmadı.

Depremde 11 kişi hayatını kaybetmişti! Yılmaz Erbek Apartmanı davasında karar Yargıtay’da

SAVCI 3 SANIĞA CEZA İSTEDİ

Duruşmada mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı tutuksuz yargılanan dört sanıktan Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ile Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan üst sınırdan ceza, Nejdet Alpay için beraat talep etti.

AİLELER MÜTALAYA İTİRAZ ETTİ

Mütalaanın ardından yakınlarını kaybedenlerin aileler söz aldı. Mütalaaya itiraz eden ailele “Sanıkların olası kast suçundan yargılanması gerekiyor, kamu görevlileri de yargılansın” dedi. Furkan Apartmanı enkazında ailesini kaybeden, Elif Buse Kaplan, “Deprem ülkesinde kolon kesmek, asma kata daire yapmak, bunlara elektrik, su, doğal gaz bağlamak bile bile ölüme sebebiyet vermek değilse nedir? Bu açık bir kasttır. Ben buradan çıkıp ailemin mezarına gideceğim, onlara çocuğunuz, ablanız sizin hakkınızı sonuna kadar savundu, adalet kazandı, rahat uyuyun demek istiyorum… ‘Adalet mülkün temelidir’ diyorsunuz, temel yoksa mülk de adalet de yoktur. Bize adaleti temel yapın” diye konuştu.

KAMU GÖREVLİLERİNE SORUŞTURMA İZNİ

Ailelerin kamu görevlilerin yargılanmasıyla ilgili taleplerini dile getirmeleri üzerine, Cumhuriyet savcısı, Furkan Apartmanı’na ilişkin kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verildiğini, kamu görevlilerinin karara itiraz ettiğini ve sürecin devam ettiğini açıkladı.

3 SANIĞA BERAAT 1 SANIĞA CEZA

Mahkeme, sanık Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay’a beraat, Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Firari sanıklar Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever’in dosyası ayrıldı.

AİLELER TEPKİ GÖSTERDİ

Kararın ardından Furkan Apartmanı’nda yakınlarını kaybeden aileler adliye önünde karara tepki gösterdi.

Kaynak: TELE1