Fuat Oktay topu Soylu’ya attı: THK uçakları İçişleri Bakanlığı’nın yetki alanında

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2021 Cuma 5:40 pm - Güncelleme: 30 Temmuz 2021 Cuma 5:40 pm

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, THK uçakları ile ilgili geçen yıl bir soru önergesine verdiği yanıtta, “Bahsi geçen hususlar İçişleri Bakanlığı’nın görev ve yetki alanına girmektedir” diyerek topu İçişleri Bakanlığı’na attığı ortaya çıktı.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, 23 Temmuz 2020’de, Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. THK’ya kayyum atandığına dikkat çeken Öztürk, soru önergesinde, şunları kaydetti:

“THK, 1985 yılından 2019 yılına kadar yangın söndürme ile mücadelede aktif rol almıştır. 2019 yılında ise THK uçaklarının hangardan çıkmasına izin verilmemiş, bu yıl yapılan ihaleye de şartnamede su taşıma kapasitesinin yükseltilmesi nedeniyle katılamamıştır.

Bu doğrultuda THK’nın sahip olduğu yangın uçağı sayısı kaçtır? Bu uçakların kaç tanesi kullanılabilir durumdadır? THK’nın gelir kaynakları nelerdir? 2002 yılında filosuna 5 yeni yangın uçağı ekleyen THK’nın gelir kaynaklarındaki azalmanın nedeni nedir? 2020 yılı orman yangın söndürme ihalesini kim kazanmıştır? Bu firma ile yapılan sözleşmenin süresi ne kadardır?”

Oktay, Öztürk’e verdiği yanıtta; bakanlıkların görev ve yetki alanına giren konularda soruların ilgili bakanlığa sorulması gerektiğini belirterek, “Bahsi geçen hususlar, İçişleri Bakanlığı’nın görev ve yetki alanına girmektedir” cevabını vermekle yetindi.