Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda Türkiye'nin büyüme verilerine vurgu yaparken döviz kurlarındaki yükselişin "saldırılar" nedeniyle kaynaklandığını iddia etti.

TBMM Genel Kurulu,TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplanarak, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmelerine başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçeyle ilgili sunum gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada döviz kurlarında yaşanan yüksek artış hakkında, "Son günlerdeki kur hareketleri, ekonominin gerçeklerine uygun değildir. Bu manipülasyon girişimlerinin bize olduğu kadar, bunu yönlendirenlere de giderek artan bir maliyeti vardır ve bu sınama, ekonomi üzerinden ülkemize sözde diz çöktürmek isteyenler için de sürdürülebilir değildir. Bu saldırılara karşı çok daha dayanıklı ekonomik yapıyı hızlı bir şekilde tesis edeceğiz." dedi.

KORONAVİRÜS SALGINI ETKİLERİ

Fuat Oktay'ın açıklamaları şöyle oldu: 2022 bütçesi yatırım, istihdam ve üretim odaklı yapıda milli hamlemizi güçlendirecektir. Yeşil ekonomiyi güçlendirecek yapıdadır. Toplumun her kesimine sahip çıkmaktadır. Bütçemizi risklerin ve belirsizliklerin devam ettiği ortamda ihtiyatlı bir yaklaşımla hazırladık. Dünya genelinde rastlanmayan arz ve talep şokları görülmüştür. İyileşme yaşanmasıyla iş gücü piyasaları kısmen toparlanmıştır. İşsizlik olanları hala salgın döneminin üzerinde seyretmektedir.

BÜYÜME RAKAMLARI

Türkiye ekonomisi 2021 yılında covid-19 salgınından en az hasarla çıkabilmiş Çin'le birlikte G-20 ülkelerinde büyüme kaydeden 2 ülkeden biri olmuştu. 2022 yılında Türkiye oldukça güçlü bir performans sergilemiştir. Türkiye ekonomisi, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 7,4 büyümeyi başarmıştır. Böylece yılın ilk dokuz ayında yüzde 11,7 oranında büyüyerek oldukça güçlü bir görünüm sergilemiştir. Sanayi üretimindeki güçlü artış büyümeye belirgin bir şekilde katkı vermiştir. Yılın son çeyreğinde de yüksek bir büyüme performansı öngörülmektedir.Tüm politika araçlarımızla tüm kesimlere bu büyüme refah olarak yansıyacaktır. Halihazırda ekonomik aktivitedeki dinamik ve canlı gidişat ile artan ihracat desteğiyle, yılın son çeyreğinde de yüksek bir büyüme performansı öngörülmektedir. 2021 yılının tamamında yüzde 10'u aşabilecek düzeyde bir büyüme oranı kaydetmeyi bekliyoruz. Orta Vadeli Program tahminlerine dayalı olarak, 2022 yılında istihdamın 2021 yılına göre 1 milyon 277 bin kişi artması, işsizlik oranın ise yüzde 12'ye gerilemesi beklenmektedir. Salgının ülkemizde de önemli etkileri olmuştur. Bu etkilerin azaltılması için pek çok tedbir hayata geçirilmiştir. Salgının isihdamda ve işgücünde meydana getirdiği kayıplar telafi edilmiştir. İşsizlik oranının yüzde 12'ye gerilemesi beklenmektedir. ,

BÜTÇE AÇIĞI

Kamu maliyesi Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpası olmaya devam edecektir. İhtiyaç duyulan tüm alanlara yönelik desteklerimizi sürdürürken diğer yandan bütçe açığını yüzde 3 buçuğun altında tutarak kamu maliyesinin sürdürülebilirliğine önem gösteriyoruz.

"EKONOMİNİN GERÇEKLERİNE UYGUN DEĞİL"

Kurlardaki hareketlenmeyi sadece politika faizine bağlamk yanlıştır. Salgının getirdiği olağanüstü koşullarda politika faizinin enflasyonun altında yer aldığı bir dönemden geçmekteyiz. Politika faizinin yüksek olduğu dönemde de kurlarda hareketlenmeler görülmektedir. Doların dünyada güçleniyor olması, para birimimize karşı spekülatif hareketler ve dolar talebini artıracak etkenler olarak ele alınmalıdır. Merkez Bankasının rezervleri de son dönemde 35 milyar doların üzerinde bir artışla 126 milyar doları aşmıştır. Ülkemizin döviz ihtiyacını en aza indirecek dayanıklı bir yapı oluşturacağız. Son günlerdeki kur hareketleri, ekonominin gerçeklerine uygun değildir. Bu manipülasyon girişimlerinin bize olduğu kadar, bunu yönlendirenlere de giderek artan bir maliyeti vardır ve bu sınama, ekonomi üzerinden ülkemize sözde diz çöktürmek isteyenler için de sürdürülebilir değildir. Bu saldırılara karşı çok daha dayanıklı ekonomik yapıyı hızlı bir şekilde tesis edeceğiz. 2021 yılı bütçemizde yüzde 4,3'lük bir bütçe açığı öngörmüşken, OVP'(orta vadeli plan)de yüzde 3,5 olarak revize ettiğimiz bu yılı bu oranın altında bir bütçe açığıyla kapatacağız.

ENFLASYON RAKAMLARI

Vatandaşımızı enflasyonun etkilerinden korumaya devam edeceğiz. Tüm politika tedbirlerini kararlılıkla uygulayacağız.
Muhabir: Oğuzhan Poyrazoğlu