Fransa’dan sonra Almanya’da da ‘Ülkücü Hareket’in yasaklanması istendi

Yayın tarihi: 5 Kasım 2020 Perşembe 7:49 pm - Güncelleme: 5 Kasım 2020 Perşembe 7:49 pm

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, ‘Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu’nun yasaklanmasını istekledi.

Geçtiğimiz gün Fransa’nın ‘Bozkurtlar’ hareketini yasaklamasının ardından Almanya’dan da benzer bir talep geldi. Almanya’da Federal Meclis’teki muhalefet partilerinden Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, ‘Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu’nun yasaklanmasını talep etti.

“İSLAMCI VE FAŞİST ÖRGÜTLERE SIFIR TOLERANS GÖSTERİLMELİDİR”

Kapatma talebini dile getiren Dağdelen, “Federal Hükümet derhal Fransa örneğini izlemeli ve bu ülkedeki ‘Bozkurtların’ çatı örgütü olan Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu’nu (ADÜTDF) yasaklanmalı” dedi.

Fransız hükümetinin “Bozkurtların” faaliyetlerini yasaklaması üzerine Dışişleri Bakanlığı, “Bozkurtlar” isimli bir hareket olmadığı iddia etmiş ve bu isimli bir oluşum için “hayal ürünü” nitelemesi yapmıştı. Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre Ankara’nın bu nitelemesine değinen Dağdelen, ülkücü hareketin “bir hayal ürünü” olmadığını “ADÜTDF bünyesindeki yaklaşık 170 yerel dernek ve 7 bin üyesiyle en büyük aşırı sağcı, anayasa düşmanı örgütlerden biri” olduğunu söyledi. Dağdelen, söz konusu hareketin “Kürtlere, Ermenilere, Alevilere, Yunanlara ve Yahudilere karşı tahriklerle Almanya’da kutuplaşmaya ve parçalanmaya hizmet ettiğini” belirtti.

Dağdelen, konuşmasında “Bozkurtlar, İslamcı iktidar partisi AKP’nin koalisyon ortağı olan, sağcı Türk partisi Milliyetçi Hareket ile ve farklı düşünenleri takip eden ve terörize eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çevresinin bir bölümüyle yakından ilişkilidir. İslamcı ve faşist örgütlere sıfır tolerans gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.

YEŞİLLER VE AfD ÖNERİYİ DESTEKLEDİ

Öte yandan muhalefetteki Yeşiller ile sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi (AfD) de Sol Parti’nin önerisini desteklediklerini açıkladılar.