Fransa’da üç aşısı olmayan artık restoranda yemek yiyemeyecek

Yayın tarihi: 17 Ocak 2022 Pazartesi 1:20 pm - Güncelleme: 17 Ocak 2022 Pazartesi 1:20 pm

Fransa’da aşı kartına ilişkin yasa tasarısı Meclis’te kabul edildi. Buna göre hatırlatma dozu olarak da bilinen üçüncü dozu olmayanlar kafe, restoran, sinema gibi belli mekanlara giriş yapamayacak.

16 yaş üzeri için uygulanacak olan yeni düzenlemeye göre vatandaşlardan kafe, restoran, müze, tiyatro ve sinema salonları gibi belli mekanlara girişlerde ve tren ile yapılan yolculuklarda sadece aşıların tamamlandığını gösteren belge istenecek. Aşı kartının geçerli olabilmesi için hatırlatma dozu olarak adlandırılan üçüncü dozun yaptırılması gerekecek ve test artık geçerli olmayacak.
Tasarıya göre sahte aşı kartı yapanlara karşı verilen hapis cezası 5 yıla ve para cezası 75 bin avroya yükseltildi.

Fransa Ulusal Mecliste yapılan aşı kartı yasa tasarısı oylamasında 58’e karşı 150 “evet” oyuyla kabul edilirken, 7 milletvekili ise çekimser kaldı. Düzenlemenin gelecek günlerde yürürlüğe girmesi beklenirken, muhalefet partilerinden 60 milletvekili, tasarıya karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

MACRON AŞI KONUSUNDAKİ KARARLILIĞINI SÜRDÜRÜYOR

Tasarı, 6 Ocak’ta Meclis’te yapılan ilk oylamada ve 14 Ocak gecesi Senato’da onaylanmıştı.

Bu tasarıya ilişkin görüşmeler iki kez durdurulmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Kovid-19 aşısını yaptırmayanlara ilişkin açıklaması, Meclis’te tartışmalara neden olmuştu.

Macron, “(Kovid-19) Aşısını yaptırmayanların canını çok sıkmak istiyorum. Bunu sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullanmıştı.

Sağlık Bakanlığı PCR testlerinde geri adım attı