Fransa’da ‘Sol’un tarihi zaferi: Macron’un partisi hezimete uğradı

Yayın tarihi: 29 Haziran 2020 Pazartesi 9:12 am - Güncelleme: 29 Haziran 2020 Pazartesi 5:43 pm

Fransa’da dün ikinci turu yapılan yerel seçimler, Yeşiller (EELV) ve sol ittifakın zaferiyle sonuçlandı. Kesin olmayan sonuçlara göre ülkedeki büyük şehirlerin tümünde belediyeler Yeşiller ve sol ittifakın eline geçti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kurucusu olduğu iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM) seçimin kaybedeni oldu.

Sandık çıkış anketlerine göre seçimin ikinci turunda, ilk turda olduğu gibi LREM ülkedeki büyük şehirleri kaybetti. Yeşiller Partisi (EELV) Lyon, Bordeaux, Strazburg, Poitiers, Besançon ve Marsilya’da seçimi kazandı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM) partisi seçim sonuçlarının belli olmasının ardından uğradıkları yenilgiyi kabul etti. Parti Sözcüsü Sibeth Ndiaye, yaptığı açıklamada “Bu akşam hayal kırıklığı yaşıyoruz” dedi. LREM’den sadece Başbakan Edouard Philippe, Le Havre kentinde seçim kazanabildi.

YEŞİL DALGA

Seçim, Fransız Yeşillerinin tarihsel başarısına tanıklık etti. Yeşiller Partisi Lyon, Bordeaux, Strasbourg, Poitiers, Besançon ve Marsilya gibi Fransa’nın önemli kentlerinde yönetime gelme hakkını elde etti. Yeşiller Sözcüsü Eva Sas, seçim sonuçlarını “yeşil dalga” olarak nitelendirdi. “Ekoloji bugün dev bir adım atıyor’ diyen Parti Sekreteri Julien Dayou ise iklim ve sosyal adalet için herkesin harekete geçmek zorunda olduğuna vurgu yaptı. Dayou, “Fransızlar değişime hazır. Harika, biz de öyle” dedi.

Bugüne kadar büyük şehir olarak sadece Grenoble, Yeşiller Partisi tarafından yönetiliyordu.

Paris‘te ise Sosyalist Parti‘nin (PS) adayı mevcut Belediye Başkanı Anne Hidalgo yeniden belediye başkanı seçildi. Yeşiller ve Komünistler tarafından desteklenen Hidalgo, iklim değişikliği ve çevre kirliliğiyle mücadeleyi seçim programının kilit unsurlarından biri olarak kullanmıştı. Hidalgo, zaferinin açıklanmasının ardından, seçmenlerin Paris’i daha “ekolojik, sosyal ve hümanist” bir yer yapmayı seçtiğini söyledi.

Aşırı sağcı Marine Le Pen‘in liderlik yaptığı Ulusal Birlik Partisi‘nin (RN) adayı Louis Aliot da yüzde 52 oy alarak Perpignan’da belediye başkanı oldu. Aşırı sağcılar bu sonuçla birlikte tarihlerinde ilk defa nüfusu 100 binden fazla olan bir kenti yönetecek.

Türk kökenli Agnes Evren, başkent Paris’in 15. Bölgesi’nde ilçe belediye başkanı olurken, Metin Yavuz da Paris’in banliyösü Valenton‘un belediye başkanı seçildi.

TÜRK SİYASETÇİ BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

Ayrıca Fransa’da Türk siyasetçi Metin Yavuz, yerel seçimlerin ikinci turunda, başkent Paris’in banliyölerinden Valenton’da belediye başkanı seçildi.

Daha önce Val-de-Marne bölgesinde İl Genel Meclis Üyeliği yapan Yavuz, 2017’deki Senato seçimlerinde yarışmıştı ancak seçilememişti. Yavuz, Cumhuriyetçiler Partisinden Val-de-Marne bölgesinden aday olmuştu.

KATILIM DÜZEYİNDE TARİHİ DÜŞÜŞ

Mart ayı sonunda yapılması planlanan ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen yerel seçimlerde katılım yüzde 40 gibi düşük bir düzeyde kaldı. İkinci turda 16,5 milyon seçmen yaklaşık 5 bin belediyenin yöneticilerini belirledi. İlk ve ikinci turda toplamda 34 bin 967 belediye başkanı ve yardımcısı seçildi.

Oy kullanma işlemi sırasında sandıklarda maske takmak zorunlu tutuldu.

Melih Gökçek hakkında suç duyurusu

Traktör ile balya makinesi arasında kalarak, can verdi