Fransa’da kritik gün

Yayın tarihi: 24 Nisan 2022 Pazar 10:28 am - Güncelleme: 24 Nisan 2022 Pazar 10:28 am

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 10 Nisan’da gerçekleşen ilk turunun ardından bugün ikinci tur başladı. İlk turda on iki aday yarışırken ikinci turda Rassemblement national’in (Ulusal Birlik/RN) aşırı sağcı lideri ve adayı Marine Le Pen ve mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kozlarını paylaşacak.

Fransa’da cumhurbaşkanı seçimleri ikinci tura kalmıştı. Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu ülke çapında yerel saate göre 8’de başladı. Sandıklar büyük şehirlerde sekizde, diğer şehirlerde ise yedide kapanacak. Bugün düzenlenecek ikinci turda, 12 adayın karşı karşıya geldiği ilk turdan yüzde 27,84 oy oranıyla birinci çıkan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile oyların yüzde 23,15’ini alarak ikinci çıkan Rassemblement national’in aşırı sağcı lideri Marine Le Pen yarışacak.

48,7 MİLYON SEÇMEN SANDIĞA GİDECEK

Öğlen bakanlığın yayınlayacağı katılımcı oranı, kayıtlı olan 48,7 milyon seçmenin hareketliliği konusunda ilk ipucunu verecek.

Öte yandan ilk turdan çıkan sonuçlardan mutsuz olan üniversite öğrencileri, geçen hafta Fransa’nın köklü üniversitesi Sorbonne’u işgal ederek “Ne Macron ne Le Pen” sloganları atmış, iki adayı da cumhurbaşkanı olarak görmek istemediklerini ifade etmişlerdi.

Öğrenciler, polislerin göz yaşartıcı bombalarıyla dağıtılmış olsa da yapılan bu protesto, başka bölgelerde de eylemler yapılmasına yol açmıştı.

Fransa’da seçim ikinci tura kaldı