Fransa’da komünist adaydan 100 bin kişilik miting

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 3:21 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 3:21 pm

Fransa’da 10 Nisan’da düzenlenecek seçimlere kısa bir süre kala seçmenin önündeki en ciddi sol seçeneklerden biri olan Jean-Luc Mélenchon, Paris’te 100 bin kişinin katıldığı coşkulu bir miting düzenledi

İlk turu 10 Nisan’da yapılacak Fransa seçimlerine kısa bir süre kala radikal sol çizgide siyaset yapan adaylardan Jean-Luc Mélenchon Paris’te bir miting düzenledi.

Fransa medyasında yer alan haberlere göre, coşkulu bir atmosferde geçen mitinge 100 binden fazla kişi katıldı.

Serbest piyasa yerine devlet müdahaleli bir ekonomi vaadi veren Mélenchon, “Gördüğünüz gibi serbest piyasa kaostur. Başka bir dünya mümkün” ifadelerini kullandı.

Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi’nin lideri olan Mélenchon, zenginlere yönelik ağır vergiler getireceğini söyledi.

SON 2 AYDA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Son yapılan anketlerde yüzde 13 civarı oy aldığı görülen Mélenchon, mevcut Cumhurbaşkanı Macron ve aşırı sağcı aday Marine Le Pen’in ardından üçüncü sırada yer alıyor. Ancak Ocak ayında oy oranı yüzde 9’larda seyreden Mélenchon’un son iki ayda yakaladığı yükseliş dikka çekiyor.

70 yaşındaki adayın seçim kampanyası, bir diğer solcu aday ve feminist ikon Christiane Taubira’nın yarıştan çekilmesiyle güç kazanmıştı. Fransa’da geleneksel merkez sol parti olan Sosyalist Parti’nin güç kaybetmesi ve Yeşiller’in de geniş kitlelere ulaşmakta zorlanması Mélenchon’u kararsız seçmenin önündeki en ciddi sol seçenek haline getirdi.

FRANSA’YI NATO’DAN ÇIKARMAK İSTİYOR

Üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olan Mélenchon, sermaye hareketine sınırlamalar getirmeyi, uzun süredir işsiz olanlara iş garantisi ve 1400 euro asgari ücret vaat ediyor.

Mélenchon ayrıca Macron’un 65 yaşına çıkarılması gerektiğini söyledi emeklilik yaşını 62’den 60’a indireceğini söylüyor.

Fransa’yı NATO’dan çıkarmak ve gelecekteki AB serbest ticaret anlaşmalarını engellemek de Mélenchon’un verdiği vaatler arasında.

Fransa’nın radikal solcu adayı, anketlerde Marine Le Pen’in gerisinde kalsa da 10 Nisan’daki ilk tura kadar bu farkı kapatabileceği düşünülüyor. Öte yandan tüm anketler Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un 24 Nisan’da yapılacak ikinci tur seçimlerinde hem Le Pen’i hem de Mélenchon’u geride bırakacağını öngörüyor.