Fransa’da Macron hezimete uğradı! ilk turun kazananı aşırı sağ

Yayın tarihi: 30 Haziran 2024 Pazar 11:28 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2024 Pazartesi 12:10 pm

Fransa‘da genel seçimin dünkü ilk turunda Macron hezimete uğradı, oylarını artıran aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi yüzde 34 ile sandıktan birinci parti çıktı. Macron’un liderliğindeki ittifak hezimete uğradı, oyların ancak yüzde 20,3’ünü alabildi.

Fransa’da son üç seçimdir oylarını artıran sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin Haziran’daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alması üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Meclisi feshederek erken seçime gitmişti.

YÜZDE 33’LE BİRİNCİ OLDULAR

İçişleri Bakanlığının açıkladığı seçim sonuçlarına göre, aşırı sağ ittifak yüzde 33,15 oyla birinci, sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ise yüzde 28 ile ikinci sıraya yerleşti.

MACRON’UN İTTİFAKI 3’ÜNCÜ SIRADA

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sırayı aldı.

Seçimde parti ve ittifakların kazanmak için yarıştığı Temsilciler Meclisindeki 577 sandalyeden 76’sı ilk turda sahiplerini bulurken kalan 501 sandalyenin kazananları, 7 Temmuz’da düzenlenecek ikinci turda belli olacak.

EN YÜKSEK KATILIM ORANI

Araştırma şirketi Elebe’nin tahminine göre genel seçimin birinci turunda seçime katılım oranı yüzde 67,5 oldu. Bu da Fransa’da, 1981’den bu yana görülen en yüksek katılım oranı.

Sandık çıkış anketine göre, Ulusal Birlik Partisi’ni, oyların yüzde 28,1’ini alan sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi izledi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans’ın liderliğindeki Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı ise oyların ancak yüzde 20,3’ünü alabildi.

Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi’nin oy oranı ise yüzde 10,2 oldu.

Fransa erken seçim için sandık başında

Kaynak: HABER MERKEZİ