Haber

Zeytinyağının zararı şaşırttı! Meğer ayçiçek yağı da değeri bilinmeyen bir cevhermiş...

Zeytinyağının en sağlıklı yağlar arasında yer aldığı bilinen bir gerçek. Ancak İngiliz beslenme uzmanı zeytinyağının hiç bilinmeyen bir zararını açıkladı. Peki, İngiliz beslenme uzmanına göre zeytinyağının zararı ne? İşte, merak edilen sorunun yanıtı...

"TÜKETİM ŞEKLİ OLDUKÇA ÖNEMLİ" Londralı beslenme uzmanı Rob Hobson, genel sağlık üzerinde sayısız faydası bulunan zeytinyağının tüketim şeklinin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

"ZEYTİNYAĞININ 190 DERECE ÜZERİNDE BİR ISIYA MARUZ KALMASI DURUMUNDA..." Hobson, tekli doymamış yağlar ve antioksidanlar açısından zengin olan zeytinyağının, kalp hastalıkları riskini düşürdüğünü doğruladı ancak zeytinyağının 190 derece üzerinde bir ısıya maruz kalması durumunda, faydadan çok zarar getirebileceğini söyledi.

"DAHA HIZLI YAŞLANMAYA NEDEN OLABİLİYOR" Zeytinyağının aşırı ısınması durumunda serbest radikaller adı verilen kimyasallar açığa çıkıyor ve bu moleküller hücrelere zarar vererek, daha hızlı yaşlanmaya neden olabiliyor.

"İDEAL TÜKETİMİ HALİNDE VÜCUTTAKİ İLTİHABI AZALTIYOR" Yapılan araştırmalar, yüksek düzeyde serbest radikallere maruz kalmanın, kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalığın riskini artırabileceğini ortaya koyuyor. Ancak uzman isim, zeytinyağının ideal tüketimi halinde vücuttaki iltihabı azalttığını ve kronik hastalıkları önlediğini belirtti.

"AYÇİÇEK YAĞI ÖLÇÜLÜ BİR ŞEKİLDE TÜKETİLDİĞİNDE ASLINDA TAMAMEN SAĞLIKLI BİR YAĞ" Öte yandan Rob Hobson'a göre, vücuda zararlı olduğu iddiasıyla geri planda tutulan ayçiçek yağı, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde aslında tamamen sağlıklı bir yağ. Ayçiçek yağı, Stanford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada da, zeytinyağı ve tereyağını geride bırakarak en sağlıklı yağ olmuştu.

AYÇİÇEK YAĞINDA YÜKSEK MİKTARDA BULUNAN DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN FAYDASI Uzmanlar, ayçiçek yağında yüksek miktarda bulunan doymamış yağ asitlerinin kalbi koruduğunu ve damar tıkanıklığını önlediğini açıkladı.

AYÇİÇEK YAĞININ MİDE VE BAĞIRSAK HASTALIKLARINA İYİ GELDİĞİ BELİRLENDİ Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği belirlenen ayçiçek yağının, diyabet hastalarında insülin ihtiyacını karşılaması açısından da doğru bir seçenek olduğu tespit edildi.