Yılbaşı sabahı nasıl beslenilmeli! İşte uzmanından kritik öneriler
Çeşitli yemeklerin bulunduğu yılbaşı sofralarından sonra pek çok kişide şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sorunları oluşabilir. Aşırı yemek ve içecek tüketiminden ötürü vücutta ödem olabilir. Hem sindirim sorunlarını hem de ödemi atlatmanın yolları bulunuyor. Medicana Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Dilara Durak, yılbaşı sabahı için beslenme önerilerinde bulundu.
Yılbaşı gecesi ağır yemekler tüketilmişse, ertesi gün hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tercih edin. Posa içeriği yüksek sebzeler, çorba, yoğurt gibi besinler sindirim sistemine yardımcı olabilir. Yılbaşının ertesi günü karbonhidratlı besinlerden uzak durun.
Lif açısından zengin meyveler, sindirimi düzenleyebilir ve enerji sağlayabilir. Ananas, yaban mersini, elma, armut gibi meyveler iyi birer seçenek olabilir.
Karbonhidrat tercihinizi yulaf ezmesi lif içeriğiyle sindirimi rahat besinlerle destekleyebilirsiniz. Süt veya yoğurt ile birlikte tüketilebilir.
Zencefil çayı, sindirimi rahatlatabilir ve mideyi sakinleştirebilir. Taze zencefil dilimleri kaynar suya eklenerek hazırlanan bir çay iyi bir seçenek olabilir.
Yumurta, tavuk veya balık gibi hafif protein kaynakları, enerji sağlarken sindirimi ağırlaştırmaz.
Yılbaşı gecesi ağır yağlı yiyecekler tüketildiyse, ertesi gün taze sebzelerle beslenmek sindirimi kolaylaştırabilir.
Probiyotik içeren yoğurt, sindirim sistemini destekleyebilir ve mide rahatsızlıklarını hafifletebilir.
Yılbaşı sabahı yarım bardak suyun içerisine organik elma sirkesi ekleyip içerseniz, mide yanmasına, hazımsızlığa, mide yanmasına iyi gelebilir. Sindirim ve emilimi kolaylaştırır.
Fazla kafein ve şeker içeren içecekleri sınırlayın, çünkü bu maddeler sindirim sistemini etkileyebilir. Çay veya kahvenizi mümkünse şekersiz içmeye özen gösterin.