Genel

Yeni asgari ücret için hangi rakamlar konuşuluyor?

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yeni kabinenin ilk toplantısının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına başlayacağını duyurdu. Açıklama sonrası gözler komisyondan gelecek haberlere çevrildi.

Refah payı artışı da dahil yeni asgari ücret belirleme sürecinde ise enflasyon rakamları ve diğer ücretler masaya yatırılacak.

Memur ve emekli zammında olduğu gibi asgari ücret belirlenirken de 6 aylık enflasyon rakamları önemli bir kıstas oluyor. Bu kapsamda ilk etapta 5 aylık enflasyon rakamlarına bakıldığında 15,26’lık bir zam oranı şimdiden kesim. 6 aylık enflasyon rakamlarının ise Merkez Bankası enflasyon beklentisi anketine göre yüzde 20-23 aralığında olması bekleniyor. Ancak asgari ücretli için refah payı artışı geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bir kez daha uygulanacak. Bu kapsamda yeni asgari ücret için yapılacak zam oranının yüzde 30 ila 35 arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Asgari ücretle ilgili gayri resmi ilk temas, Türk-İş ve TİSK heyetlerinin yeni Çalışma Bakanı Işıkhan’a yapacakları ziyarette gerçekleşecek.

Komisyon toplantılarının ise gelecek hafta başlanması bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu daha önce genellikle 4 toplantının ardından yeni asgari ücreti belirliyor ancak, geçen yıl temmuz ayında ara zam görüşmeleri iki toplantıda tamamlandı. Aralık ayında ise üç toplantı yapıldı. Bu yılki görüşmelerin de süratle tamamlanarak bayramdan önce yeni asgari ücretin ilan edileceği tahmin ediliyor.

Türk-İş'in talebinde her ay açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçları etkili olacak. Türk-İş'in araştırmasına göre, mayıs ayında 4 kişilik ailenin gıda harcamasından oluşan açlık sınırı 10.360 lira, bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 13.440 lira oldu. Türk-İş, bu araştırma sonuçlarını dikkate alan tutar ile pazarlık masasına oturacak.

İşveren kesimini temsil eden TİSK’in ise işletmelerin uluslararası rekabet gücünü gözeten, işçi ve işletmeler açısından "dengeli" bir asgari ücret önerisinde bulunması bekleniyor. İşletmelere bu yıl aylık 400 lira asgari ücret desteği uygulanıyor. Ocak ayından geçerli olmak üzere başlayan destek haziran ayında sona erecek. TİSK’in komisyonda, asgari ücret desteğinin 2016 yılındaki gibi brüt asgari ücretin en az yüzde 6’sı oranına çıkartılarak devam ettirilmesini talep etmesi bekleniyor.

Diğer yandan işveren kesiminden farklı asgari ücret talepleri de geliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, önceki gün Habertürk TV’de yaptığı açıklamada, "Asgari ücrette maksimum dolar bazında 300-400 dolar arasındaki seviyeyi koruyabilmeliyiz" dedi. Gültepe’nin talebi, net asgari ücretin maksimum 9 bin 300 lira olması anlamına geliyor. Oysa asgari ücret aralık ayında belirlendiğinde dolar bazında cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olarak ilan edildi. O tarihte 455 dolara tekabül ediyordu.

TCMB’nin bugün yayımladığı reel ve finansal sektör tahminlerini derlediği piyasa katılımcıları anketinde faiz artış tahminleri yaklaşık 900 baz puan oldu.

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret zammında 500 dolar kriterinin göz önüne alınacağını ifade etmişti. Bu kapsamda cuma günkü kapanış döviz kuru 23,10 TL baz alındığında asgari ücretin 11.550 TL olma ihtimali bulunuyor.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç 13 Haziran'da başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen Türk-İş, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.