Ünlü gece kulübü Masquerade’deki yangın faciasında 29 kişi hayatını kaybetmişti! İşte işçilerin son görüntüleri...
Yangın, Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Esentepe Mahallesi Gönenoğlu Sokak'ta saat 13.00 sıralarında 16 katlı binanın -1 katındaki 'Masquerade' adlı gece kulübünde çıktı. Tadilat yapıldığı sırada sahnenin yanında bir patlama oldu. Patlamanın ardından gece kulübünü alevler sardı. O sırada kulüpte ve binada bulunanlar içeride mahsur kaldı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, ambulans ve sağlık ekibi sevk edildi. Yangında 29 kişi hayatını kaybetti.
Yangının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iş yeri sahipleri Mehmet Menduh C. ve Şahzade Ş. İle sorumlu müdür İsmet Ş. , İşletme Müdürü Arda A.P., Muhasebeci S.A, tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre; 2 kişinin daha gözaltına alınmasıyla toplan gözaltı sayısı 8'e yükseldi.
Gece kulübünün kapasitesinin bin 400 kişi olduğu ve haftada 5 bin kişiye hizmet verebildiği öğrenildi.
Sezonun en son etkinliğini 9 Mart tarihinde düzenleyen kulüp ardından tatile girerek tadilata başladı. İlk ruhsat tarihi 1987 olan kulübün eski bir yapının alt katında hizmet veriyor olması sebebiyle süreç içerisinde çok kez tadilat yaptırdığı biliniyor.
Bundan önceki son kapsamlı tadilatın ise 2018 yılında yaptırılarak ruhsatının yenilendiği belirlendi. Öte yandan 'Masquerade'nın Türkiye dışından çok sayıda ünlüyü çeşitli organizasyonlar ile sahneye çıkarttığı biliniyor.
Gözaltına alınan işletme sahiplerinden Şehzade Ş. kulübün tadilatını görüntüleyerek 'Yenilenmeye devam', 'Bizim işlerin en güzel yanı yenilik ve yenileme' notuyla sosyal medyada hesabında paylaştı. Görüntülerin faciadan yalnızca birkaç saat önce paylaşılması dikkat çekti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Beşiktaş Gayrettepe'de meydana gelen yangını araştırmak üzere, 3 başmüfettiş ve 2 iş müfettişi görevlendirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İstanbul Beşiktaş Gayrettepe'de meydana gelen yangını araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 başmüfettiş ve 2 iş müfettişi görevlendirilmiş olup İstanbul Bölge Müdürümüz olay yerine hareket etmiştir. Bakanlık olarak süreci yakından takip ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe Mahallesi'ndeki bir işletmede çıkan yangınla ilgili soruşturma kapsamında 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi. Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gayrettepe Mahallesi'ndeki bir işletmede çıkan yangında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi. Açıklamasında, çıkan yangına ilişkin soruşturmanın tüm yönleriyle sürdürüldüğünü vurgulayan Tunç, "Yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir." ifadelerini kaydetti. Tunç, olay yeri incelemesi ve delil toplama çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "İş güvenliği ve yangın konusunda uzman 3 kişilik bilirkişi ekibi de yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Olayla ilgili iş yeri yetkilisi 3 kişi ile birlikte mesul müdür ve tadilattan sorumlu 1 kişi olmak üzere toplam 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir." ifadelerini kullandı.
Yangın güvenlik uzmanı Levent Yasa, Beşiktaş'ta 16 katlı bir binanın altındaki tadilat yapılan eğlence merkezinde çıkan yangına ilişkin, "İtfaiyenin müdahalesi yerinde ve doğrudur, fakat yangın büyük olduğundan ve içeride yanıcı madde çok fazla olduğundan dolayı böyle bir can kaybıyla karşı karşıyayız." dedi. Yasa, Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokak'taki binada çıkan yangına ilişkin, binaların alt kesimlerinde çıkan yangınların ne kadar hızlı yayıldığının ve ölümcül olduğunun bu olayla acı bir şekilde görüldüğünü söyledi. Binaların alt katlarında bulunan düğün salonu, eğlence mekanları, gece kulübü gibi yerlerde tadilat çalışmalarının yazın ya da ramazan ayında yapıldığını belirten Yasa, "Yeme içme sektöründe bu nedenle tadilatlar biraz daha acil yapılıyor. Bu tadilatlar yapılırken gerekli güvenlik önlemleri ve tedbirlerin mutlaka alınması gerekiyor ki böyle olaylarla karşı karşıya kalmayalım." diye konuştu.
Yasa, olay yerinde bir gece kulübü olduğunu ve tadilat yapıldığını aktararak, şöyle devam etti: "İçeride çok miktarda insan olduğunu, bunun yanında içeride depolanmış ve yanıcılığı olan inşaat malzemeleri olduğunu biliyoruz. Bu inşaat malzemeleri eğer kimyasal malzemelerse çok hızlı şekilde yangınla karşı karşıya kalabiliyor ve küçük bir tutuşma birdenbire devasa bir yangın haline gelebiliyor. Bu yangınların da önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmış olması gerekiyor."
Yasa, yangından korunmanın multidisipliner bir konu olduğunu vurgulayarak, "Yangın korunumu, algılama ile başlıyor. Bir algılama sistemi olması gerekiyor. Bu algılama sisteminin mutlaka doğru çalışması gerekiyor ki bize haber verebilsin. Arkasından yangına müdahale edecek otomatik sistemlerin ya da elle müdahaleyi sağlayan yangın sisteminin kurulmuş olması gerekiyor." ifadelerini kullandı. Binalarda seyyar yangın söndürücünün de bulunması gerektiğini anlatan Yasa, yangına müdahale edilemeyen durumlarda ise çevredeki insanların kaçabilmesi için gerekli kaçış sistemlerinin de dizayn edilmiş olmasının büyük önem taşıdığını belirtti.