Genel

Ülke bayraklarının renkleri ne anlama geliyor? İşte bayrakların çıkış hikayeleri!

1982 Anayasasının 3. maddesine göre, 'şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.' 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanununun 7. maddesine göre ''Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya uniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.'' Anlamı ise savaşta şehitlerimizin kanlarından ufak bir göl oluşur. Bu, bayraktaki kırmızıyı temsil eder. Bunun yüzeyine vuran ay ve yıldız yansıması da bayrağımızdaki ay ve yıldızı temsil eder.

Kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşur. Toplamı 13 olan şeritlerin altısı beyaz, yedisi kırmızıdır, ülkenin kuruluş döneminde Birleşik Krallığa başkaldıran Onüç Koloni'yi simgelerler. Sol üst köşedeki mavi dikdörtgenin içinde ülkenin eyaletlerini simgeleyen 50 adet beyaz yıldız vardır. On üç Koloni ABD'nin kurucu devletleridirler. Beyaz: saflık, temizliği; kırmızı kahramanlık, cesareti ; mavi azmi ifade eder.

Bayrağı oluşturan renklerin tarihi 1813 yıllarında Napolyon'a karşı verilen savaşta Prusya’nın hem para hem de asker yönünden yaşadığı sıkıntılardan dolayı Lützow önderliğinde çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan gönüllü Freikorps birliği kurulmuştur. Parasızlıktan dolayı çeşitli renklerde olan askerî üniformalar baştan aşağıya siyaha boyanınca sarı düğmelerin altlarındaki bez parçasının kırmızı kalması bugün Almanya bayrağını oluşturan renklerin geçmişi olarak kabul edilir. 7 Haziran 1950'de alınan karar ile renklerin anlamı Beraberlik, Hak ve Özgürlük olarak belirlenmiştir.Alman bayrağı millî bayrak ve resmî bayrak olarak ikiye ayrılmaktadır. 23 Mayıs 1949'da kullanıma giren millî bayrak, ülkenin sivil bayrağıdır. Ortasında kartal motifinin bulunduğu resmî bayrak ise devlete bağlı kurumlarca kullanılmaktadır.

İlk versiyonu İskoç kralı 6. James'in 1606'da İngiltere kralı olmasıyla ortaya çıkar, bu versiyon İskoç bayrağı (St. Andrew's Cross; mavi üzerine beyaz çapraz haç) ile İngiliz bayrağının (St. George's Cross; beyaz üzerine kırmızı haç) üstüste bindirilmesinden ibarettir, adına da 'union flag' denir. Sonralari 1801'de Büyük Britanya ile İrlanda birleştiğinde, İrlanda bayrağı (St. Patrick's Cross, beyaz üzerine kırmızı çapraz haç) 'union flag' e eklenir ve ortaya bugünkü bayrak çıkar, Güney İrlanda 1921'de bağımsızlığını kazanmasına rağmen bayrağa müdahale edilmez.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin bayrağı üç yatay şerit bir dikey şeritten oluşur. Bu yatay şeritler üstten alta doğru sırası ile yeşil, beyaz ve siyah şeklinde sıralanır ve dikey şerit ise kırmızı renktedir. Bayrağın üzerindeki renkler ve anlamlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Yeşil: Bereket Beyaz: Ülkenin tarafsızlığı Siyah: Ülke sınırları içindeki yer altı kaynakları (yağ yatakları)

Ülkede resmi olarak Kırmızı Bayrak olarak adlandırılan bayrak, kırmızı rengin üzerine bayrağın sol köşesinde bulunan sarı renkli bir büyük ve dört küçük yıldızdan oluşmaktadır. Kırmızı renk komünizmin ve Çin Han Ulusu'nun simgesi olarak kullanılmakta olup, büyük sarı yıldız komünist partinin önderliğini ifade etmektedir. Büyük sarı yıldızın sağ tarafında kavisli bir şekilde bulunan dört küçük yıldız ise ülkede var olan dört sınıfı (Çiftçi, İşçi, küçük Burjuva ve Çin savaşı döneminde Japonlara karşı komunizmin yanında olan firmalar) temsil etmektedir.

Fransız Devrimi'nin resmi sloganı olan Eşitlik, Kardeşlik, Hürriyet sözünün bayrakta temsil edildiği görüşüdür. Mavi renk Hürriyet, beyaz renk Eşitlik ve kırmızı renk Kardeşlik anlamına gelir.

Kırmızı : Kanı Mavi : Gökyüzünü Yeşil : Ülke Topraklarını Siyah : Afrikalı siyah halkı Beyaz : Avrupalı beyaz halkı Sarı : Altın ve diğer doğal kaynakları simgeler.Bayraktaki 'y' formatı ise 2 ırkın birleşimini simgeler.

Güney Kore Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı Tegıki Çosan Krallığı döneminde benimsenmiştir. Adını eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki tegık çemberinden alır. Bu simge birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt öğeden oluşur: yin ve yang. Üstteki kırmızı bölüm yang'ı alttaki mavi bölüm yin'i simgeler. Bayrağın dört köşesindeki üçlü çizgiler karşıtlık ve uyumu anlatır. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşedeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi suyu, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise yeryüzünü temsil eder. Bayrağın beyaz fonu, Kore halkının katıksız arılığını ve barışsever kişiliğini anlatır. Bayrağın bütünü, Kore halkının evrenle uyum içinde yaşama ülküsünü simgeler.

İran bayrağı üç eşit büyüklükteki yatay çizgilerden oluşur; üst şerit yeşil, ortadaki beyaz ve alt şerit kırmızı. Beyaz şerit kenarlarında stilize yazıları vardır. Beyaz şerit ortasında ve bayrak merkezli, hanedanlığı temsil eden ,dört hilal ve bir kılıçtan oluşan bir sembol yer almaktadır. Yeşil şerit İslamı sembolize eder ve beyaz saflığı ve barışı temsil eder. Kan kırmızısı bir şerit ise yiğitliği sembolize eder.22 kez Kufi stili Allah o Ekber (Allah büyüktür) el yazması denenmiştir bu 11 Şubat 1979 İran Devrimi gününü temsil eder. Arması, kuvvet ve metaneti ve Müslümanlık inancının büyüklüğünü sembolize eder. Bir bütün olarak stilize amblemi, Allah olarak okunur.

Aslında renkler 1700'lerin sonunda bir akım olarak Fransız etkisiyle seçilmiştirler. Her renge bir anlam atfedilmeye çalışıldığında genelde yeşilin doğayı, beyazın Alplerdeki karı, kırmızının da İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nda akan kanı temsil ettiği söylenir. Daha dindar bir açıklamaya göre ise; yeşil umudu, beyaz kaderi, kırmızı de hayırseverliği temsil eder.

Kırmızı daire ülkeden doğan güneş ifade eder. Ülkenin adı 'güneşin kaynağı' anlamına gelen Japonya'da güneş, milli simgelerin en önemlilerinden biridir. Japon mitolojisine göre güneşin tanrıçası Amaterasu da Japon tanrılarının kraliçesi ve Japon imparator hanedanının anasıdır.

Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık, barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

Panislavizm renkleri olan mavi, beyaz ve kırmızıdan oluşmaktadır. Beyaz tanrıyı, mavi hükümdarı, kırmızı ise halkı sembolize etmektedir.

Bayraktaki Arapça لا إله إلا الله محمد رسول الله yani La İlahe İllallah Muhammedun Resulullah yazmaktadır. Arka plandaki yeşil renk İslam'ı, Suudi Arabistan'ı yöneten Suud ailesini, Suudi Arabistan ordusunun gücünü ve cesaretini temsil eder.

Suriye bayrağı; Yemen, Mısır, Sudan, Irak, Ürdün, BAE bayraklarında olduğu gibi Geleneksel Pan-Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. İki yeşil yıldız Suriye halkını temsil etmektedir.

Mavi ve beyazın Ege Denizi'ni ve dalgalarının köpüklerini temsil ettiği söylenir, ayrıca mavi Helen Uygarlığı'nın rengidir. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda mücadele eden denizcilerin mavi ve beyaz renklerinde giysiler giydikleri de bilinir.

Filistin bayrağının ilk tasarlanışı Şerif Hüseyin’in 1916’daki Osmanlı Devleti’ne karşı Arap ayaklanmasıdır. Ardından 1964’de Filistin Kurtuluş örgütü tarafından halkın bayrağı ilan edilmiştir. 15 Kasım 1988’de Filistin Kurtuluş Örgütü Filistin Ülkesi’nin bayrağı olarak kullanmaya başlamıştır.

Gürcistan’ın bayrağının tasarımı 14. yüzyıla dayanmaktadır. Beş haçlı bayrak olarak yapılan tasarım beyaz zemin üzerine kırmızı St George hacı ile tamamlanmıştır. Giorgi’nin beşinci döneminde Moğol saldırılarını geri püskürtmesi ve ülkede bulunan pek çok manastır ve kilisenin yapılması Gürcüler’in dindarlığını göstermektedir. Bu durumu temsilen bayrağa dört küçük haç bayrağa sonradan eklenmiştir.

İsrail bayrağının zemini beyazdır, alt ve üstte boydan iki mavi şerit çekilmiş ve ortasında ise Davud’un yıldızları vardır. Bayrağın anlamı Kutsal Tevrat’ta geçen iki nehir arasının İsrailoğulları'na Tanrı tarafından vaadedilmiş topraklardır. Tevrat’ta bu iki nehirin arası belirtilmemiş ama nehirlerin Nil ve Fırat nehri arası olduğu tahmin edilmektedir. İki şerit arasında konumlandırılan Davud yıldızı da bu bölgenin İsrailoğulları’na ait olduğu anlamında kullanılmıştır.