Genel

Tuvalete çıkmakta zorlanıyorsanız dikkat! Alzheimer'ın belirtileri sıralandı

Alzheimer teşhisi konmadan önceki yıllarda hastalar toplam 123 tıbbi sorun yaşadı. Araştırmacılar buradan on nörodejeneratif hastalıkla en sık ilişkili olduğunu belirlediler. Yakın tarihli bir çalışma, tuvaletteyken fark edebileceğiniz az bilinen bir semptomu vurguladı. Sindirim sisteminde meydana gelen değişiklikler, erken Alzheimer'ın ilk belirtileri olabilir. Sabah gazetesinin haberine göre indirim sisteminizde meydana gelen değişiklikler, büyük ölçüde nörolojik süreçlerde meydana gelen değişikliklerin önemli bir göstergesi olabilir.

Mart 2022'de The Lancet adlı tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, Alzheimer hastalığının on erken uyarısıyla ilgili bilgileri ortaya koydu. Araştırmacılar, teşhisten önceki 15 yıllık pencerede, İngiltere ve Fransa'dan 39.672 kişiden alınan tıbbi verileri inceleyerek bu durumda erken belirtileri bulmaya yardımcı oldu.

Listedeki en ilgi çekici şey, tuvaletteyken fark edilebilir. Araştırma ekibi, kabızlığın Alzheimer ile bağlantılı en yaygın on hastalıktan biri olduğunu keşfetti. Araştırmacılar nedensel bir bağlantı bulmayı başaramadılar. Fransa'daki ICM Beyin Enstitüsü'nde araştırmacı ve çalışmanın hazarı Thomas Nedelec, The Sun'a yaptığı konuşmada, karşılaşılan sağlık sorunlarının risk faktörlerinin hastalığın semptomları veya belirtisi olup olmadığı konusunda ısrar ediyor. Uzmanlar, demanslı birçok kişinin bu bağlantıdan habersiz olduğunu ve hastaların ve bakıcılarının bu konuyla ilgili olarak daha az bilgi verdiği için belirsizliğin devam ettiğini söylüyor. 2020 yılında International Journal of Environmental Research and Public Health dergisinde yayınlanan bir araştırma, kabızlığın demans hastaları tarafından sıklıkla göz ardı edildiği ve zamanında bildirilmediği sonucuna varmıştır.Bununla birlikte, bu ekip, çalıştıkları grupta demans hastalarının yaklaşık %25,2'sinde kabızlık olduğunu gösterdi. Bu, demans hastalarının günlük aktiviteleri ve yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor.

Kabızlık, Alzheimer hastalığı olan bazı kişilerde bunama ilaçlarının bir yan etkisidir. Bu nedenle, bu durum genellikle hastalığın ilerlemesi sırasında ortaya çıkar ve bunama teşhisinden yaklaşık yedi yıl sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte, bu çalışma, kabızlığın bazı hastalarda daha erken ortaya çıkabileceğini ve özellikle başka semptomlar olduğunda gelecekteki bir demans teşhisinin yardımcı olabileceğini gösterdi. Ancak 65 yaş üstü yetişkinlerde kabızlık çok yaygındır ve Alzheimer'ın yaklaştığına dair bir işaret değildir. WebMD, 65 yaşın üzerindeki tüm yetişkinlerin yaklaşık yarısı kabızlıktan mustarip olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, özellikle haftada üç kez tuvalete gitmiyorsanız veya tuvalete giderken ağrı çekiyorsanız, endişelerinizi doktorunuzla tartışmanızı tavsiye ediyor.

Bu araştırma, kabızlığın yanı sıra Alzheimer teşhisinden önceki yıllarda ortaya çıkabilen dokuz durumu da ortaya çıkardı. Bu listeye majör depresyon, anksiyete, anormal kilo kaybı, şiddetli strese tepki, uyku bozukluğu, işitme kaybı, servikal spondiloz olarak bilinen bir romatizma türü, düşmeler ve yorgunluk da dahildir. Nedelec, yapılan araştırmaların, işitme sorunları veya depresyon gibi bilinen ilişkilerin yanı sıra daha az bilinen diğer faktörlerin ve servikal spondiloz veya kabızlık gibi erken semptomların doğrulandığını gösterdiğini belirtiyor. Bununla birlikte, şu anda yalnızca istatistiksel ilişkiler buldukları için, altta yatan mekanizmaları daha iyi anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.