Teknoloji dünyasının 2022'si: Musk'ın kaosu, Zuckerberg'in türbülansı
Elon Musk, 25 Nisan 2022'de yaklaşık 44 milyar dolara Twitter'ı satın aldı. Satışın onay sürecini beklediği sırada Musk, 6 Haziran'da o dönemdeki Twitter yönetiminin platformdaki sahte hesapların bilgisini vermediğini söyleyerek anlaşmayı feshetmekle tehdit etti. Tarafların anlaşamaması üzerine 9 Temmuz tarihinde Musk anlaşmayı feshetti. O dönemki Twitter yönetimiyle karşılıklı gergin geçen sürecin sonunda ise Musk, 27 Ekim'de resmen Twitter'ı satın aldı.
Gergin bir sürecin sonunda Twitter'ı devralan Musk, Twitter'ı “insanlığa yardım etmek” için devraldığını ve “kuşun artık özgür olduğunu” söylese de özgürlük rüzgarları çabuk dindi. Musk, platformun bütün yöneticilerini kovarak resmen tek adamlığını ilan etti. Musk'ın Twitter için yaptığı ilk hamle “sadece reklam verenlerin ödemelerine güvenemeyeceğini” söyleyerek gerçek kişi ve kurumlara verilen “mavi tik”i paralı yapacağını söylemek oldu. Aylık sekiz dolar ücret isteyen Musk, dünya çapında büyük tepkilere maruz kaldı.
Musk'ın paralı mavi tik uygulaması Twitter'da tam bir kaos yaşanmasına sebep oldu. Para verenin mavi tik alıp Hz. İsa'ya varıncaya kadar tanınmış kişi ve kurumların adına hesap açarak paylaşımlarda bulunması üzerine parayla mavi tik verilmesi uygulamasından vazgeçildi. Bu kaotik süreçte “Twitter, önümüzdeki aylarda aptalca şeyler yapacak” şeklinde açıklama yapan Musk, kafaların iyice karışmasına neden oldu. İlk karmaşayı, mavi tikin dengi olarak “Resmi” yazısı koyarak atlatmaya çalışan Musk, bu uygulamayla da kullanıcıların onayını alamadı. Musk'ın son yaptığı düzenlemeye göre devlet görevlileri ve kurumları “gri tik”, özel sektör kuruluşları ve şahıslar da “sarı tik” alıyor.
Musk öncesinde mavi tik alan hesaplar ise “eski onaylanmış” ve “dikkate değer olabilir veya olmayabilir” olarak yorumlanıyor. Musk, paralı abonelere mavi tik verdiği “Twitter Blue” sistemini yaygınlaştırmak isterken Musk öncesi mavi tik alan ve ücret ödemeyen kullanıcılar ise mavi tiklerinin ne zaman kaldırılacağını merak ediyor.
Mark Zuckerberg'in CEO olduğu Meta Inc. için 2022 pek istedikleri gibi geçmedi. Çatı şirkete bağlı Whatsapp ve Instagram, dünya çapında gündelik hayattaki yerini korurken, Facebook'ta ise günlük kullanıcı sayısında ciddi düşüşler yaşandı. Yıl içinde dönem dönem Whatsapp ve Instagram'ın çökmesi sonucunda erişim problemi yaşanması ise tepkilere yol açtı.
Sosyal medya platformdaki bu sıkıntılar şirket hissedarlarını rahatsız etti ve Mark Zuckerberg hedef haline geldi. Hissedarların kaydedeğer bir bölümünün Zuckerberg'e yönelik inançlarını kaybettikleri hatta Zuckerberg'i şirketin üstünde bir “yük” olarak gördükleri basına yansıdı. Meta kurulurken hissedarlarla kurulan finansal yapı Zuckerberg'i görevden almayı neredeyse imkansız hale getiriyor.
Zuckerberg ise bütün bu sıkıntılı duruma karşı gözünü Metaverse'e dikerek kurtuluşu orada arıyor. Çatı şirketin adının Meta olmasının nedeninin de bu bakış açısı olduğu ifade ediliyor. Gözünü karartan ve bu konuda ısrarlı olan Zuckerberg, 2019 yılından bugüne Metaverse ve VR teknolojileri alanında 36 milyar dolar yatırım yaptı.
Hayatımızın vazgeçilmezleri olan ve elimizden düşmeyen akıllı telefonlarda sürekli teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Artık akıllı telefonlarda ilk bakılan özelliklerden batarya kapasitesi ve şarj süresi. Hal böyle olunca küresel rekabet içerisindeki akıllı telefon üreticileri 2022 yılında da bu konularda rekabette öne geçmek için atağa kalktılar.
Çinli marka Realme şarj konusunda çok çarpıcı bir hazırlığa başladı. Realme, 200 W kapasiteli kablosuz hızlı şarj teknolojisi ile şarj süresini 15 dakikaya indirmeyi önüne hedef olarak koynuş durumda.
USB-C, Micro USB ve Lightning... Avrupa Birliği, şarj aleti girişlerindeki karmaşayı ortadan kaldırıyor. 13 Aralık'ta yapılan açıklamaya göre 28 Aralık 2024 tarihinde bütün elektronik cihaz şarjları USB-C olması zorunlu hale getiriliyor.
Tarihi 1835 yılına ve ABD'li Thomas Davenport'a dayansa da modern anlamda elektrikli otomobiller çevre kirliliğinin artık sürdürülemez noktaya gelmesiyle son dönemlerde yeniden insanlığın gündemine geldi. Bu konuda büyük şirketler önemli yatırımlar yapıyor. Bunlardan biri de Apple. Kasım ayı içerisinde Kia ile anlaşarak elektrikli otomobil üretimi yapacağı söylenen Apple, bu anlaşma bozulmuş olsa da 2024 yılında yollarda olacak elektrikli otomobil için hummalı bir hazırlık içinde.
İki dev firma Sony ve Honda da Sony Honda Mobility Inc. adıyla elektrikli otomobil üretimi için ortaklık kurduklarını açıkladı. Ortaklık, 2025 yılında ön sipariş alıp 2026 yılında araç teslimi yapmayı hedefliyor.
Türkiye'de de Turkcell, BMC, Zorlu Holding, TOBB ve Anadolu gruplarının ortaklığında kurulan Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG), ilk otomobili 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın yıldönümünde banttan indirdi. 12 Kasım'da TOGG'dan yapılan açıklamada TOGG marka otomobilin 2023 Mart ayında trafikte olacağı ifade edildi.