Hemen hemen her mutfakta bulunan balın faydaları saymakla bitmez. Birçok vatandaş tarafından "En faydalı bal türü hangisi?" sorusunun yanıtı araştırılmaya başlandı. İşte, merak edilen sorunun yanıtı...
PETEK BAL VE SÜZME BAL ARASINDAKİ FARK
Petekten çıkarıldıktan sonra süzülüp temizlenen ve filtre edilen bala ''süzme bal'' denir. Bu işlem sırasında bal;, mum, polen ve diğer yabancı maddelerden arındırılır. Araştırmalar, süzme balın antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olduğunu belirtse de, süzme bal hakkında olumsuz bulgular da vardır.
YAŞLANMA KARŞITI ETKİ
2015 yılında yapılan bir araştırma, balın içerdiği glikoz oksidaz enziminin, antibakteriyel etkileri artıran önemli bir bileşik olduğunu ortaya koydu. Süzme balda yüksek miktarda bulunan antioksidan maddeler, vücudun serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olarak hücre hasarını engeller ve yaşlanma karşıtı etki gösterir.
DİKKAT ÇEKEN ARAŞTIRMA
Ancak 2020 yılında yapılan bir meta-analizde, süzme balın filtrasyon süreci sırasında bazı polen ve bal mumu partiküllerinin kaybolması nedeniyle tüm doğal bileşenlerinden arındığı keşfedildi.
PETEK BALININ DOĞAL YAPISI
Petek balı ise doğrudan peteklerden çıkarılan ve içerisinde mum ve polen gibi doğal bileşenleri barındıran bal türüdür. Petek balının doğal yapısı, onu sağlık açısından daha besleyici kılar.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Araştırmalar, propolisin güçlü bir antimikrobiyal madde olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koydu. Propolis, bakterileri, virüsleri ve mantarları öldüren özellikleriyle tanınırken, polen ise anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Petek balının bu bileşenleri taşıması, özellikle bağışıklık sistemi, sindirim sağlığı ve alerjiler üzerinde olumlu etkiler yaratır.
AŞIRI TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALIDIR
Ancak petek palı, bazı bireyler için sindirimi zor bir bal türü olabilir. Ayrıca, petek balı, yüksek kalorili olabileceği için aşırı tüketiminden kaçınılması önerilir.