Genel

Son anket: Erdoğan, dört adaya kaybediyor

Kararsızlar dağıtıldığında ise tablo şöyle şekilleniyor: AKP yüzde 26.2, CHP yüzde 21.4, İYİ Parti yüzde 10.9, HDP yüzde 9.1, MHP yüzde 4.2, DEVA da yüzde 2.2.

Eylül ayı itibariyle Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 1,3 puan gerisinde ölçülmektedir. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Millet İttifakı yüzde 36,2, Cumhur İttifakı yüzde 37,5 seviyesindedir. "Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?" sorusu sorulduğunda seçmenlerin yüzde 60,7’si muhalefetin Erdoğan karşısında seçimi kazanacağını düşündüğünü ifade etmektedir. Seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 39,3’tür.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 39,5’i Erdoğan’ı, yüzde 30’u Kılıçdaroğlu’nu, yüzde 13,1’i Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etmektedir. Kararsızım diyenler yüzde 2,5; oy kullanmam diyenler yüzde 13,3 seviyesindedir.

Eylül ayında Kemal Kılıçdaroğlu, olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 0,6 puan geride bırakmaktadır. Ocakta seçmen desteği yüzde 29 olarak ölçülen Kılıçdaroğlu, ağustos ayı itibariyle Erdoğan karşısında yüzde 43 oranına çıkmıştı. Bu oran Eylül’de 1,5 puan geriledi. Olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi 2. turunda Erdoğan’a Mansur Yavaş 19 puan; Ekrem İmamoğlu 11 puan; Meral Akşener 7 puan üstünlük sağlamaktadır.

AK Parti’ye oy vermekten asla vazgeçmeyecek seçmen kümesi yüzde 14,2; CHP’ye oy vermekten asla vazgeçmeyecek seçmen kümesi yüzde 8,3; HDP’ye oy vermekten asla vazgeçmeyecek seçmen kümesi yüzde 4,9; MHP’ye oy vermekten asla vazgeçmeyecek seçmen kümesi yüzde 2,5 ve İYİ Parti’ye oy vermekten asla vazgeçmeyecek seçmen kümesi yüzde 1,9 olarak ölçüldü. Dolayısıyla Türkiye’de yaklaşık olarak yüzde 33’lük bir seçmen grubunun hiçbir koşulda oy tercihini değiştirmeyi düşünmediği sonucu çıkarılabilir. Çekirdek oylara ek olarak partilerin, “oy tercihimi asla değiştirmem” demeyen, ancak istikrarlı bir biçimde aynı partiye oy veren sadık seçmenleri de vardır. Hesaplamalarımıza göre istikrarlı bir biçimde o partiye oy veren ve bu tercihini güçlükle değiştirme eğiliminde olan seçmen kümesi AK Parti için yüzde 9,2; CHP için yüzde 7,7; HDP için yüzde 2,5; MHP için yüzde 1,1; ve İYİ Parti için yüzde 3,7’dir. Toplam sadık seçmen oranı ise yüzde 26 civarındadır.

"Seçmenlerin yüzde 74’ü Türkiye’nin geçen yıla göre daha kötü bir durumda olduğunu düşünüyor. Seçmenlerin yüzde 58’i Türkiye’nin önümüzdeki yıl içinde daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Gelecek yılın daha iyi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 21. Seçmenlerin yüzde 51,2’si geçtiğimiz ay ödeyemediği bir faturası ya da karşılayamadığı bir zorunlu ihtiyacı olduğunu dile getirmektedir. Her 100 seçmenden 60’ı kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha kötü olduğunu ifade ediyor. Seçmenlerin yüzde 49,5’i gelecek yılın kendileri için bu yıldan daha da kötü olacağını düşünmektedir."