Haber

Skandalda yeni kabus! Yaban domuzu etindeki 'parazit' ölümcül olabilir

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesi yayımlandı. Söz konusu liste Türkiye'nin gündemine oturdu. Birçok işletmenin köfte ve et ürünlerinde domuz eti tespit edildi. Firmaların domuzları çiftliklerden satın aldıkları konuşulurken, iddialara son noktayı domuz çiftliği sahibi Halit Özbahçıvan koydu. Ayrıca yaban domuzlarında bulunan bir parazitin insanlarda ölümcül hastalıklara neden olabileceği öğrenildi.

DOMUZ ETİNİN DANA ETİNDEN PAHALI OLMASI KAFALARI KARIŞTIRDI Patronlar Dünyası'ndan Mustafa Ali Akyol'un haberine göre; çiftliklerde yetiştirilen domuz etinin kilogram fiyatı dana etiyle hemen hemen aynı hatta çoğu zaman daha pahalı. Bu durum, restoranların neden dana etine domuz eti karıştırdığı sorusunu akıllara getirdi.

"KULLANDIKLARI ET YABAN DOMUZLARININ ETİ" Birçok vatandaşın merak ettiği soruya, 1963 yılında İzmir’in Alsancak ilçesinde kurulan ve 1990’ların başından bu yana domuz yetiştiriciliği ve domuz eti satışı yapan Gourmet Pork şirketinin ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan, açıklık getirdi. Halit Özbahçıvan, bakanlığın listesinde yer alan söz konusu şirketlerin kullandığı domuz etinin çiftliklerde yetiştirilen evcil domuzların eti olmadığını, yaban domuzları olduğunu söyledi.

"HEM BÖYLE BİR FİYAT SKALASI VARKEN HİÇBİR ŞİRKET BU RİSKE GİRMEZ" Karkas (kemikli) dana etinin 300-350 liradan satıldığını, karkas domuz etinin de güncel satış fiyatının 350-400 lira bandında olduğunu söyleyen Halit Özbahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ucuz olması için çiftliklerde yetiştirilen domuzların etlerini kullanmaları anlamsız olur. Hem böyle bir fiyat skalası varken hiçbir şirket bu riske girmez. Onların kullandığı sağlıklı olan çiftlik domuzları değil, yasalara aykırı şekilde avlanan ve ticareti yapılan yaban domuzları.”

"BAZEN AVCILAR BİZE BİLE GELİP VURDUKLARI YABAN DOMUZLARINI SATMAYA ÇALIŞIYORLAR" Halit Özbahçıvan, yaban domuzları için adı konulmamış gayri resmi bir piyasa olduğunu ve bu piyasanın avcılar tarafından avlanan domuzlarla döndüğünü belirterek, “Bazen avcılar bize bile gelip vurdukları yaban domuzlarını satmaya çalışıyorlar” dedi.

"YABAN DOMUZU ETİ ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA YOL AÇABİLİYOR" Çiftliklerdeki domuzların etleri için özel olarak yetiştirildiğini ve gerekli sağlık kontrollerinden geçtiğini belirten Özbahçıvan, ucuza satılan ve firmaların kullandığı yaban domuzu etlerinin ise 'Trişin' adı verilen parazit içerme riski taşıdığını belirtti. En çok domuz etinden bulaşan ‘trişin’ ya da ‘trişinellozis’ paraziti, domuzlarda herhangi bir hastalık yapmasa da insanlarda ölümcül hastalıklara yol açabiliyor.