Ekonomi

SGK uzmanı emeklilikte kritik tarihi açıkladı! Bu maddelere dikkat edin

SGK uzmanı Özgür Erdursun, 2024'te emekli olacak çalışanların maaşlarının katsayı farkı nedeniyle 2025'te emekli olacaklara göre yaklaşık yüzde 30 yüksek olacağını açıkladı. Erdursun, ayrıca emekli olacak yurttaşlar ile kritik uyarılarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Türkiye'de emekli olacak yurttaşlar için en önemli faktör, çalışırken SGK'ye bildirilen brüt maaşa dayalı olarak ödenen primler. Bu primler, emekli maaşının tutarının belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Dünya gazetesi yazarı SGK uzmanı Özgür Erdursun, 'Emeklilikte kritik tarihler' başlıklı yazısında emekli olmayı beklene vatandaşlara önemli kritik uyarılarda bulundu.

İşte Erdursun'un yazısı:  "2024 yılının so­nuna geldik. SSK, Bağ-Kur, Banka çalışanları ile 1.10.2008 son­rası memur olan­ların 2024 yılı emeklisi sayılma­sı için SSK, Bağ- Kur ve özel banka­larda çalışanların emekli aylıkların­da %30 kayıp yaşamamala­rı için 31.12.2024 tarihine kadar emeklilik müracaat­larında bulunmaları gereki­yor. Kamu çalışanlarında ise 2024 emeklisi sayılma­ları için son emeklilik mü­racaat tarihi 14.01.2025’dir. 1.10.2008’den önce memur olanlar, emeklilik müracaat­larında güncelleme katsayı­ları nedeniyle herhangi bir kayıp yaşamayacaklardır."

"Emekli aylıklarında %30 kayıp yaşamak istemeyenle­rin öncelikle emekli olduk­tan sonra işverenleri tara­fından SGDP ile çalışmaya devam edip etmeyecekleri, emekli aylıkları ve çalışırken elde ettikleri maaşlarına gö­re gelir gider hesabı yaparak bu süreçte emekli olup olma­maya karar vermeleri gerek­mektedir. Kamu çalışanları 14.01.2025 tarihine kadar emeklilik müracaatlarını yaparlar ise %30 kayıp ya­şamayacakları 2024 emek­lisi sayılırlar, aynı zaman­da 2025’de emekli olacakla­rı için ikramiyelerini zamlı alırlar."

"Emeklilik için kritik önem taşıyan diğer bir ko­nu ise engelli (vergi indi­rimli) emekliliği konusudur. TBMM’ye Ak Parti tarafın­dan 25/11/2024 tarihinde sunulan kanun teklifinde, vergi indirimli yani engel­li emekliliği konusunda çok önemli bir değişiklik yapı­lacak. Tabiri yerinde ise hü­kümet engelli emekliliğini o kadar zor bir hale getirecek ki, engelli emekliliğini iptal edecekler diyebiliriz."

"Bu kanun teklifi meclisten geçip, Cumhurbaşkanı ona­yı sonrasında Resmi Gazete­de yayımlanmadan vergi in­dirimli emekli olanlar şanslı olacak aksi durumda engelli emekliliğinden yararlanma­sı gereken binlerce kişi bu haktan yararlanamayacak. Vergi indirimli emeklilik hakkı olanların da elini ça­buk tutmaları gerekiyor."

"Emeklilik Süreci: 1-Hangi statüden emek­li olacaksanız (son 2520 gün primlere bakılarak belir­lenir) SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka Sandığı prim gün sayınızın tamamlandığı­na emin olun. Eksik primle­riniz varsa başta doğum, as­kerlik, yurtdışı, doktora, us­ta öğreticilik gibi yasaların size vermiş olduğu SGK’ya parasını ödeyerek gün sa­tın alma hakkınız varsa değerlendirin, borçlanma tutarlarınızı ödeyin eksik prim gün sayınızı tamam­layın. 2-Emeklilik müracaatı için çalışanların Kod:8 Emeklilik Nedeniyle işten çıkışlarının yapılması ge­rekir. Çalışırken emeklilik müracaatında bulunmanız mümkün değildir. 3-Emeklilik müracaatınızı e-devlet üzerinden, ‘’Gelir Aylık Ödenek’’ bölümünden ‘’Yeni Başvuru’’ bölümünden gerçekleştirebilirsiniz. 4- Emeklilik için işten çı­kışınızın yapıldığı gün emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz, aynı gün emeklilik sonrasında aynı iş yerinde çalışmaya devam edecekseniz SGDP ile işe gi­rişiniz ertesi günün tarihi be­lirtilerek yapılabilir. 5- Emeklilik müracaatı son­rası son çalıştığınız işye­rinde bir yıl ve üzerinde çalış­malarınız varsa kıdem tazmi­natınızı çalıştığınız yıl, ay ve güne göre hesaplanarak alabi­lirsiniz. Kıdem tazminatında sadece küçük bir damga ver­gisi vardır, gelir vergisi kesin­tisi yapılmaz. 6- Emeklilik tarihinize ka­dar kullanmadığınız yıllık izinler varsa bu sürelerin üc­retini de emekli olduğunuzda işveren size ödemek zorun­dadır. 7- Emeklilik nedeniyle işten ayrılmak için ihbar süre­si yoktur, ihbar tazminatı da yoktur."