Genel

Sabah kahvesi ne zaman içilmeli?

Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri, sabah kahvesini uyandıktan bir saat sonra içmenin yararlı olacağını ifade etti.

Merve İşeri, "Sabahları gün ışığı ile insan vücudunda kortizol hormonu salgılanıyor. Stres hormonu olarak da bilinen kortizolün sağlıklı bir vücutta en yoğun olduğu zaman dilimi uyandıktan sonraki 1 saatlik süredir. Bu süre içerisinde kafein alımı kortizol salgılanmasını artırır ve kafeinin fizyolojik etkilerini azaltır. Kısacası hem vücuttaki stres hormonu seviyesi sağlıklı seviyelerin üzerine taşınabiliyor hem de kafeinin uyarıcı etkileri azalıyor. Bu yüzden kahve tüketimini uyandıktan yaklaşık 1 saat sonrasına bırakmak bu açıdan çok daha sağlıklı olacaktır.” diye konuştu.

Asidik bir içecek olması nedeniyle sabah aç karnına kahve içilmemesi gerekiyor. İşeri, aç karnına içilen kahve için "Gastrit, reflü gibi rahatsızlıkları olanlar ağırlıklı olmak üzere mide yanması, sindirim rahatsızlıkları gibi şikayetleri artırabilir.” uyarısında bulundu.

Bir bardak kahvede ortalama 2 kalori bulunduğunu belirten Öğr. Gör. Merve İşeri, “Kahveyi şekersiz ve sütsüz içilmesinde yarar var. Kahvenin içerisinde bulunan B2 ve B3 vitaminleri bağırsaklarda yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olarak vücudun ihtiyacı olan enerjiyi depolamasına yardımcı olur. Magnezyum ve potasyum içeren kahve kalp ve kemik sağlığı için faydalıdır.” şeklinde konuştu.