Genel

Oscar adayı Kar Kardeşliği filminde anlatılan felaketin gerçek fotoğrafları ortaya çıktı

Kar Kardeşliği filmi 1972'da And Dağları'ndaki uçak faciası ve 16 kişinin 72 gün sonraki mucizevi kurtuluşunun hikayesini anlatıyor. Yönetmen J.A Bayona'nın 2007 yapımı The Orphanage'dan bu yana çektiği ilk İspanyol filmi olan film, 2023 Venedik Film Festivali'nin kapanış filmi oldu. Kar Kardeşliği, İspanya'nın da resmi Oscar adayı. 18 yaş üstüne hitap eden hikaye konu itibarıyla oldukça ağır ve sarsıcı. Çünkü Kar Kardeşliği, kazayı ve ardından kurbanların açlıktan ölmemek için yamyamlık da dahil olmak üzere yapmak zorunda kaldıkları şeyleri içeriyor. Filmde, olaylar öncelikle kazazedelerden ragbi oyuncusu Numa Turcatti'nin bakış açısıyla anlatılıyor. BBC kazanın gerçek fotoğraflarını yayınladı.

Film, Uruguay Hava Kuvvetleri'ne ait 571 sefer sayılı uçağın And Dağları'nda düşmesine ve hayatta kalanların And Dağları'nda geçirdikleri günlere ilişkin anlatımlarına dayanıyor. 13 Ekim 1972'de Uruguay'ın Montevideo kentinden bir ragbi takımı maç için Şili'nin Santiago şehrine giden 571 sefer sayılı uçağa bindi.

Ancak uçak varış noktasına çok az kala, karlı And Dağları'ndan geçerken, sıcaklığın sıfırın altında 40 dereceye düştüğü çorak dağların derinliklerine düştü. Çarpma sonucu 12 kişi öldü ve çok sayıda kişi de ağır yaralandı. And Dağları'nda yalnızca 29 kişi ikinci günü görecek kadar yaşadı.

Çok sayıda arama-kurtarma uçağının bölgeyi taramasına rağmen, arama çalışmaları 8. günde iptal edildi ve yolcuların öldüğü varsayıldı. Ancak birçoğu hala hayattaydı. Kurtulanlar açlıktan ölmek üzereydi ve dağların derinliklerinde ısınmaya çalışıyorlardı. Hayatta kalanlar, kurtarılmadan önce uçağın gövdesinden geriye kalanlarda yaklaşık iki buçuk ay yaşadılar. Kar Kardeşliği de And Dağları'nda geçen 72 gün boyunca yaşananların öyküsünü anlatıyor.

Kazazedeler için en büyük sorun yiyecekti. Çünkü uçakta bulabildikleri kuruyemiş, çikolata, kraker gibi yiyecekler az az tüketseler de birkaç gün içinde bitti. Yüksek irtifada vücudun kalori ihtiyacı astronomik derecede daha yüksekti. Yenilebilir saman bulmayı umarak bagaj parçalarından kopan deri şeritlerini yemeyi denediler. Makaleye grup günler sonra uzun tartışmalardan sonra cesetleri yemeye başlamayı seçtiler. İlk başta gruptan bazıları buna karşı çıkmıştı; arama çalışmalarından umutlar kesilince hepsi aynı noktaya geldi.

Bazıları ölmeleri halinde bedenlerini diğerlerine bağışladı. Kazazedeler kurtarıldıktan sonra ise nasıl hayatta kaldıkları medya tarafından işlendi. Yaşanan durumu anlattıklarında ise bu durum ülkede tartışmalara yol açtı; tepki çekti. Britannica'ya göre ise Roma Katolik Kilise'sinin kazazedeleri aklayınca tepkiler dindi.