NFT ortaya çıkan herhangi bir teknoloji gibi, NFT’nin de dezavantajları bulunuyor. Bunlardan en çok öne çıkanlar ise tükettiği yüksek miktardaki elektrik enerjisiyle çevreye verdiği zarar ve merkezi bir otorite olmadığı için fikri mülkiyet hırsızlığına çok açık olması.. Bazı eleştirmenler ise NFT'lerin patlamayı bekleyen bir balon olduğunu düşünüyor.
Genellikle yalnızca sanal dünyada var olan nesnelere bir değer atayan NFT'ler, özellikle dijital sanatçılar için büyük bir nimet oldu. Microsoft Word kullanarak oluşturduğu parçalarla oluşturduğu basketbolcu Kobe Bryant'ın portresini 28 bin 77 dolara satan Nijeryalı sanatçı Osinachi, "Şimdiye kadar, işim aracılığıyla masama yemek koyabileceğimi söyleyemezdim. Dijital sanat bunu gerçekten değiştirdi" dedi.
Rainbolt'un yaşadığı olay, NFT'lerle ilgili ana sorunlardan birini vurguluyor: Herkes, dijital bir fotoğrafı veya resmi, kendisinin olmasa bile bir NFT ekleyerek kendisininmiş gibi talep edebilir. Blok zincirindeki tüm işlemler halka açık olarak değişmez bir dijital deftere kaydedilirken, insanların bu işlemlere gerçek adlarını veya kimliklerini eklemelerine gerek yoktur, bu da sanatçıların eserlerinin çalınması durumunda onları savunmasız hale getirir.
Toronto merkezli hukuk firması Heer Law'da bir fikri mülkiyet avukatı olan Rebecca Silverhart, "Genel olarak, sadece bir fikri mülkiyet hakkını değil, herhangi bir yasal hakkı uygulamaya çalıştığınızda, kime karşı yaptırım uygulayacağınızı bilmeniz gerekir Blockchain ile ilgili temel sorun, çoğu kullanıcının anonim olması. Bu nedenle herhangi hukuksal ihlal durumunda yaptırım uygulanabilmesi çok zor” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan, NFT'lerin kendilerinin çalınması meselesi de büyük bir sorun. Geçen ay, Twitter'daki birkaç kullanıcı, Nifty Gateway platformundaki hesaplarının hacklendiğini ve binlerce dolar değerinde NFT'lerin çalındığını bildirdi.
Nifty Gateway ise platformun güvenliğinin ihlal edildiğine dair "hiçbir gösterge" olmadığını ve etkilenen "az sayıda kullanıcıyla" temas halinde olduğunu açıkladı. Bu durum, NFT'lerin bir başka önemli yönünü vurguluyor: E-posta veya başka herhangi bir çevrimiçi hesap kadar hacklenme potansiyeline sahipler.
Sanat eseri tehlikeye atılmadan önce bile, Rainbolt'un NFT’lerle ilgili daha temel bir sorunu vardı: Çevreye verdikleri zarar…
Rainbolt, "NFT'leri ve kripto para birimlerini genellikle neredeyse tamamen çevresel maliyetlerinden dolayı sevmiyorum, Şeffaflık eksikliği ve sanat hırsızlığına tolerans, benim için oldukça kötü, ancak bu malzemeyi çıkarmak için gereken büyük ölçüde orantısız karbon ayak izini düşündüğünüzde, buna katılmam etik olarak mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Kripto para madenciliği ve ticareti büyük miktarlarda elektrik kullanıyor ve birçok çevre aktivisti, NFT'lerin ekolojik maliyetleri hakkında uyarı yapıyor. Bir tahmine göre, NFT’lerin işlem gördüğü kripto para birimi Ethereum şu anda tüm İrlanda'nın bir yılda kullandığına eşdeğer elektrik tüketiyor, ancak özellikle NFT'lerin çevresel etkisinin kesin bir tahminini bulmak zor.
Öte yandan, NFT'lerin savunucuları, büyük miktarlarda elektrik enerjisi kullanımının geçici olduğunu savunuyor.. Ethereum'un enerji tüketimini önemli ölçüde azaltacak yeni bir sisteme geçmesi bekleniyor. Bazı küçük NFT pazarları zaten benzer bir modeli kullanmaya başladı.
Büyük NFT platformlarını eleştiren bir dijital sanatçı olan Joanie Lemercier, "Şu anda bazı çözümler mevcut. Dürüst olmak gerekirse, şu anda çok fazla öfke beni biraz üzüyor. İnsanlar sanatçıları hedef gösterip onları utandırıyor. Bunun pek iyi bir fikir olduğunu sanmıyorum" açıklamasını yaptı.