Neptün’ün halkaları ilk kez bu kadar net görüntülendi
NASA’nın geçtiğimiz aralık ayında uzaya fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu’ndan mucize görüntüler gelmeye devam ediyor. James Webb bu kez de, Güneş Sistemi'nin en uzak gezegeni Neptün’ü ve tespit edilmesi halkalarını görüntüledi. Avrupa Uzay Ajansı, James Webb Teleskobu tarafından çekilen Neptün görüntülerini paylaştı.
James Webb ile 1989'da NASA'nın Neptün'ü ilk gözlemleyen Voyager 2'sinden beri Neptün'ün en net görüntüleri elde edildi. Neptün kızılötesi ışıkla ilk kez görüntülendi. Neptün'ün daha önce elde edilen görüntülerinde ise gezegen metan gazı nedeniyle mavi gözüküyor.
Fotoğraflarda, Neptün ve gezegenin halkalarıyla birlikte uyduları da görüldü. Neptün'ün büyük ve sıra dışı uydusu Triton da görüntülerde yer aldı. Triton donmuş, yoğunlaştırılmış nitrojenle kaplı olduğu için kendisine çarpan güneş ışığının yüzde 70'ini yansıtıyor ve parlak görüntüsü de buradan geliyor. Neptün'ün diğer uydularından altısı da burada gözüküyor.
Neptün, 1846'daki keşfinden bu yana araştırmacıları büyüledi. Güneş'ten Dünya'dan 30 kat daha uzakta bulunan Neptün, dış güneş sisteminin uzak, karanlık bölgesinde yörüngede dönüyor. Bu uzak mesafede, Güneş o kadar küçük ve soluktur ki, Neptün'deki yüksek öğle vakti, Dünya'daki loş bir alacakaranlığa benzer.
Bu gezegen, iç yapısının kimyasal yapısından dolayı bir buz devi olarak nitelendirilir. Gaz devleri Jüpiter ve Satürn ile karşılaştırıldığında Neptün, hidrojen ve helyumdan daha ağır ve elementler açısından da çok daha zengindir. Bu, küçük miktarlarda gaz halindeki metan gazının neden olduğu, görünür dalga boylarında Hubble Uzay Teleskobu görüntülerinde Neptün'ün imzası niteliğindeki mavi görünümünde kolayca görülmektedir.