Ekonomi

Kredi ve banka kartlarında yeni dönem! Müşteri talep etmezse değişecek

Cumhurbaşkanlığınca yayınlanan genelge kapsamında; Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank gibi kamu bankalarının müşterilerine sunduğu kredi ve banka kartlarında değişikliğe gidildi. Normal şartlar altında Mastercard ya da VISA ile entegre şekilde sunulan kartlar, artık müşteri farklı talepte bulunmadığı sürece yerli ödeme sistemi TROY tanımlı olarak verilecek.

Türkiye'de banka ve kredi kartıyla yapılan harcama tutarı her yıl artış gösterirken, bu harcamaların bir kısmı komisyon olarak ödeme sağlayıcılarına aktarılıyor. Dünyada bu alanda pazar payını elinde bulunduran Mastercard ve VISA, Türkiye'de de uzun yıllar rakipsiz olarak hizmet sundu. Buna karşın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve 10 banka bir araya gelerek 2015 yılında TROY adı verilen yerli bir ödeme sistemi oluştururken, Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile banka ve kredi kartlarında dikkat çeken bir değişikliğe gidildi. 

KARTLAR 'TROY' OLARAK DAĞITILACAK  Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamu kuruluşlarının yaptığı ödemeler için sunulan banka kartları ve kamu bankalarının müşterilerine verdiği kredi ya da banka kartlarında yerli ödeme sistemlerinin sunulacağı açıklandı.  Bu değişiklikle birlikte Ziraat Bankası, VakıfBank ya da Halkbank, yeni müşterilerine ya da kart yenileme işlemi gerçekleştiren müşterilerine otomatik olarak 'TROY' tanımlı kartları sunacak. Müşterilerin ayrıca talep etmesi durumunda Mastercard ve VISA logolu kartlar ücretsiz olarak basılabilecek. 

TROY'UN SAHİBİ KİM? Türkiye'de 10 yıldır kullanılan yerli ödeme sistemi TROY'un sahibi ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve 10 farklı bankadan oluşmakta.  Söz konusu uygulama, yapılan ekonomik harcamaların yabancı sunuculara ve yabancı kurum kontrollerine gitmeden yalnızca Türkiye içerisinde dolaşımda kalmasını hedefliyor. 

TROY'un sahiplik yapısı şu şekilde;  TCMB: %51 Halkbank: %9.28 Ziraat Bankası: %8.81 Garanti BBVA: %4.98 İş Bankası: %4.89 Akbank: %4.89 Yapı Kredi: %4.89 Vakıfbank: %4.75 QNB: %4.52 ING BANK: %1.07 TEB: %0.91