Haber

Kolon kanserine karşı en etkili besin! Uzman doktor "düzenli tüketin" diyerek uyardı

Kolon kanseri vakalarındaki artış dikkat çekmeye devam ederken, uzman doktor "Kolon kanseri riskini azaltıyor" diyerek bir besini ısrarla tavsiye etti. İşte detaylar...

BU BESİNLER KOLON KANSERİ RİSKİNİ AZALTABİLİR Dünya genelinde en yaygın görülen kanser tülerinden biri olan kolon kanseri vakalarındaki artış korkutmaya devam ediyor. Sosyal medyada tıp alanında içerikler üreten Dr. Karan Rajan, düzenli kuruyemiş tüketiminin, bağırsakları koruyarak kolon kanseri riskini azaltabileceğini belirtti.

KİVİ KABIZLIĞI ÖNLÜYOR Londra'da görev yapan Dr. Karan Rajan, kivinin kabızlığı önleyen besinlerin başında geldiğini açıkladı. Lif açısından zengin bir meyve olan kivi, bağırsaktan su çekip jel halini alarak dışkıyı yumuşatır ve bağırsak hareketlerini artırır. Dr. Rajan, kivi ve benzeri besinlerin müshil etkisi yaratabildiğini ancak tüketirken, yan etkilere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

SIK SIK YAŞANAN KABIZLIKLARA DİKKAT Çözünür lif oranı yüksek besinler arasında incir, avokado, keten tohumu ve elma da bulunuyor. Uzmanlar, sık sık yaşanan kabızlığın bağırsak kanseri riskini artırabileceği konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, kronik kabızlığın sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskini bir buçuk kat artırdığını ortaya koydu. Bu duruma, atık maddelerin bağırsakta birikmesiyle oluşan toksinlerin neden olduğu düşünülüyor.

KAHVE BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI Dr. Rajan, kahvenin de bağırsak sağlığı için faydalı bir seçenek olduğunu ifade etti. Kahvenin, yağlı karaciğer hastalığı ve siroz riskini azalttığı biliniyor. Kahve, çözünür lifler ve polifenoller içerdiği için bakterileri besleyip bağırsak hareketlerini de düzenliyor.

KURUYEMİŞLERİN BAĞIRSAK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Dr. Rajan'ın ''bağırsak dostu besinler'' listesinde üçüncü sırada, kuruyemişler yer alıyor. Badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler, bağırsaktaki mikrobiyoçeşitliliği destekleyen prebiyotik lifler içerir. Uzman isim, düzenli olarak günde 20-30 gram kuruyemiş tüketmenin, vücuttaki iltihabı azaltarak bağırsaklardaki sağlıklı bakteri çeşitliliğini artırdığını ve kolon kanseri riskini azalttığını vurguladı.

YOĞURT "BAĞIRSAK DOSTU BESİNLER" LİSTESİNDE 4. SIRADA Fenomen doktorun listesinin 4. sırasında ise yoğurt bulunuyor. Lactobacillus ve Bifidobacterium gibi canlı aktif kültürler barındıran yoğurdun, kabızlık ve irritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceği biliniyor.

DÜZENLİ EGZERSİZİN ÖNEMİ Bağırsak sağlığını korumak için dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli su tüketimi büyük önem taşır. Lif açısından zengin gıdalar, bağırsak florasını desteklerken; işlenmiş gıdalardan ve aşırı şekerli, yağlı besinlerden kaçınılması gerekir.

STRESİN BAĞIRSAK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Stresin yönetilmesi, yoga veya meditasyon gibi rahatlatıcı teknikler de bağırsakların sağlıklı çalışmasına katkı sağlar. Antibiyotiklerin yalnızca doktor önerisiyle kullanılması, bağırsak florasının korunmasına yardımcı olur. Gıda güvenliği ve hijyen kurallarına uymak, bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak adına oldukça önemlidir.